POSNI OBROK KOJI SE SPREMA NA VODI
Potaž je jednostavno jelo koje se može pripremiti od bilo kod povrća. Osnovnu ideju video sam davno, tokom boravka u gostima u Nemačkoj, gde sam prisustvovao pripremi potaža od povrća, ali u koji su dodavali koskosovo mleko (po meni obična bela vodica ) i prethodno su luk dinstali na ulju, odmeravali količine na vagi i na kraju servirali uz mrvljene lešnike i pavlaku. Dugo sam pripremao slično, ali sam vremenom malo modifikovao i značajno pojednostavio a da sam na ukusu čak i dobio. Evo mog recepta.

ZA DOBAR POTAŽ TAJNA JE U ZAČINIMA
Jela koja se spremaju na vodi, ne znači da su neukusna. Naprotiv. Uz dodatak mešavine raznih začina po želji, dobićete preukusno jelo koje ćete poželeti i dva puta da sipate. Potaži a neki ih nazivaju i krem supe, su tu da otvore apetit pred gozbu, koja sledi nakon divljenja i brisanja usana nakon pojedene druge ture iako se po bontonu supe i ostala predjela tog tipa ne "repetiraju."

OSNOVNI SASTOJCI
Za potaž od lebelbija su pre svega potrebne leblebije. Ja koristim suve, mada mogu da posluže i one iz konzerve. Važan savet je da ih prethodno potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći da nabubre. U protivnom, ćete iskidati živce jer se neće skuvati nikada. Mislim, hoće, ali jednog dana, kada potrošite struje i vode za nalivanje, taman onoliko da vam presedne i dan kada ste uopšte poželeli da ih kuvate. Dakle, leblebije obavezno potopiti a potrebni sastojci su (u meri čaše od mleka ):

1 čaša leblebija
1 čaša zelenog sočiva ( može bilo koje drugo. Letos sam otkrio zeleno pa ga često koristim )
1 krompir srednje veličine
200g šargarepe
2 komada crnog luka srednje veličine
Veza peršuna po želji i sitno seckana, (dodaje se na kraju)
So i začini. Kari, kurkuma, biber, lovor,origano, estragon, senf....po želji i afinitetu
POSTUPAK PRIPREME
U šerpu, ne previše veliku nalijte vodu do pola. Sve sastojke: luk, krompoir i šargarepu isecite, dok sočivo i leblebije ne morate, pa stavite u šerpu i kuvajte. Pouzdano znam da je sočivo nemoguće i nepotebno seckati. Kuvajte oko sat vremena. Probajte da li su leblebije kuvane, ako jesu, to je znak da budući potaž polako ulazi u finalnu fazu.

Sklonite sa vatre, pustite da se malo prohladi. Posloite po ukusu. Soli je dovoljno, koliko stane u pola kafene kašičice. Ostale navedene začine takođe dodajte po vlastitom ukusu, mada predlažem da ne štedite kada su kurkuma i kari u pitanju.

Štapnim mikserom sve dobro sjedinite. Ako vam se čini da je previše gusto i da više liči na sos umesto na potaž, slobodno razredite vodom. U još topli potaž stavite sitno seckani peršun i srevirajte sa kroketima od starog hleba ili mrvljenim kikirikijem.
A posle možete da servirate brodet koji je jedan od člitanijih recepata.