JEDNOSTAVAN RECEPT I LAKA PRIPREMA
Šnenokle su starinski jednostavan slatkiš koga danas retko da iko pamti a još ređe sprema. U biti sam slatkoljubac i realno nikada nisam potražio recept za ovaj desert ali sam uspeo da ga spremim sam, izmišljajući iz glave sastojke i povezujući sve ono što sam usput pokupio o načinu pripreme. Probao prvi put i uspeo. Vremenom sam uneo i puno novina u samu pripremu, te ne mogu da kažem da ću vam dati recept baš za šnenokle, ali osnovni sastojci su baš za njih s tim što ima i par dodataka koji su moja uspela improvizacija. Ono što mene posebno čini ponosnim kod ovog recepta je pohvala od najizbirljivije dece, koja su već nakon prve kašike izgovorile ono čuveno “mmmmmmmm...pa ovo je stvarno dobro!“
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_115437-min-1024x576.jpg)
E sada kako bih zadovoljio i najoštrije kritičare pred vama je recept za „šnenokle koje to nisu“.
Za pripremu ove poslastice je potrebno:
4 jaja ( ne mora baš da budu od baka Bise, poslužiće i ona iz marketa) 4 žumanca + 4 belanca
5 kašika belog brašna
4 kašike šećera ( mera je supena kašika )
1 kesica vanilin šećera
1l mleka
Ovi sastojci su obavezni jer čine recept za prave šnenokle, dok su sledeći stvar sopstvenog afiniteta i želje za improvizacijom. Tu spadaju: liker od oraha u količini jedne čašice za rakiju. Eh, sada, liker od oraha, šta sada izvodim, pomislićete. Rekoh da je improvizacija i taj alkohol da posebnu aromu. Dobro će da dođe rum ili neki konjak a to sigurno imate u kućnom bifeu umesto orahovače. Ide još, 100g seckane čokolade i oko 3 zrele smokve koje, možete da zamenite nekim drugim voćem tipa jagode, breskve, borovnice ili šljive. Ja uvek dodam oko 100g suvog grožđa, ali sam u momentu kada sam sve pripremio shvatio da ga nemam, pa sam posegnuo za smokvama koje mi rastu u dvorištu.
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_111250-min.jpg)
Osnovni sastojci: jaja, brašno, čokolada, liker i brašno.
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_111024-min.jpg)
Za 8 porcija je dovoljno samo 4 jaja.
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_110534-min.jpg)
Oko 100g čokolade po izboru i u ovom receptu su smokve umesto suvog grožđa koje ide oko 100g.
Način pripreme
Umutite belanca sa šećerom. U drugoj posudi umutite žumanca sa vanilin šećerom pa u njih umešajte brašno. Ako je previše gusto, slobodno razredite mlekom. U receptima koje vam dajem, primetićete da je količina šećera svedena na minimum. U pripremi poslastica posebno ako dodajem čokoladu i druge sastojke koji u sebi sadrže šećer, nema potrebe dodavati preko toga da bi se umutila jaja. Umutiće se i bez dodatog šećera, znam pouzdano.
Dakle, da nastavim...umutite odvojeno belanca i žumanca a za to vreme stavite mleko da lagano zavri. Kada je ugrejano do pred ključanje, kašikom uzmite po malo umućenog belanca i stavite u mleko koje se greje. Za svega par sekundi će da narastu. Okrenite ih sa obe strane. Uopšte nije potrebno da se dugo kuvaju. Vadite ih rešetkastom kašikom i ostavljajte u dublju posudu. Kada svo belance skuvate u mleko koje je sada zavrelo ukuvajte ona žumanca sa brašnom i vanilin šećerom u krem koji bi trebalo da bude srednje gust. Ne gust kao puding već ređi. Kada je krem gotov sklonite sa ringle i dodajte čokoladu seckanu na kockice, suvo grožđe ili voće po izboru, liker od oraha i lagano umešajte. Sve to prelijte preko belanaca koja čekaju i ostavite da se ohladi.
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_112852-min.jpg)
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_113025-min.jpg)
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_114100-min.jpg)
Način serviranja
Kada je masa ohlađena, probajte da kašikom zahvatite podjednaku količinu i bele i žute mase i uspite u posude za sladoled ili plitke činijice. Kada ih napunite odozgo možete da ukrasite nekim domaćim džemom koji će da da još malo slatkoće, taman koliko treba. Ako imate negde i zaturene orahe možete i njih da iseckate i pospete preko. Ohladite dobro i poslužite goste.
![](https://zelenanit.rs/wp-content/uploads/2024/10/20240813_115714-min.jpg)
Čekam da mi javite utiske!