ZAMRZIVAČ ČUVA MNOGE NAMIRNICE ALI NE SVE
Zamrzivač produžava svežinu namirnica i olakšava svakodnevno kuvanje. Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Neke gube ukus, teksturu ili čak postaju neupotrebljive. Evo liste namirnica koje ne biste smeli da zamrzavate.
Povrće i voće s visokim sadržajem vode
Krastavci, zelena salata, rotkvice, krastavac, paradajz i drugo povrće koje sadrži vodu u većem procentu nisu prijatelji zamrzivača. Kada se zamrznu, voda u njima formira kristale leda koji uništavaju ćelijsku strukturu. Rezultat? Povrće postaje gnjecavo i bezukusno nakon odmrzavanja.
Mleko i pavlaka
Mleko i pavlaka menjaju teksturu prilikom zamrzavanja. Masnoće se odvajaju od tečnosti, stvarajući grudvice i neprijatan ukus. Ovo važi i za jogurt i kiselo mleko – bolje je da ih čuvate u frižideru i koristite pre isteka roka trajanja.
Jaja u ljusci
Ako pokušate da zamrznete sveža jaja, naići ćete na problem – tečnost se širi tokom smrzavanja, što može dovesti do pucanja ljuske. To ne samo da stvara nered već povećava i rizik od bakterijske kontaminacije. Jaja možete da zamrznete ali ih perthodno razbite i najbolje je da ih stavite u čašice od kiselog mleka.
Kremasti sosovi i preliv za salatu
Sosovi na bazi pavlake ili majoneza gube svoju glatku teksturu u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja, dobijate razdvojenu masu koja više nije pogodna za korišćenje.
Krompir
Sirov krompir postaje kašast i tamne boje nakon zamrzavanja. Kuvani krompir takođe gubi na ukusu i teksturi, pa nije najbolji kandidat za zamrzivač. Ako baš morate, zamrzavajte pire krompir.
Voće s visokim sadržajem vode
Lubenica, dinja, grožđe i citrusi postaju kašasti i gube svoj prirodni osvežavajući ukus. Njihova tekstura se menja zbog smrzavanja vode unutar ploda.
Pržena hrana
Hrskava tekstura pržene hrane u zamrzivaču se gubi, a posle odmrzavanja postaje mekana i gumasta. Ako želite da sačuvate prženu hranu, bolje je da je podgrejete u rerni.
Meki i mladi sirevi
Sirevi poput brija, rikote ili krem sira gube kremastu teksturu i postaju zrnasti. Čvrsti sirevi poput parmezana i čedara bolje podnose niske temperature.
Testenina i pirinač
Već kuvana testenina i pirinač postaju kašasti i lepljivi nakon odmrzavanja. Bolje ih je skuvati sveže, jer će zadržati svoju teksturu i ukus.
Šta je rešenje?
Ako imate ove namirnice u višku, razmislite o drugim metodama čuvanja. Na primer, povrće možete ukiseliti, voće pretvoriti u džem, a mlečne proizvode iskoristiti za kuvanje pre nego što se pokvare. Važno je znati kako pravilno koristiti zamrzivač da biste uštedeli vreme i novac, ali i sačuvali kvalitet hrane.