You are currently viewing OVE NAMIRNICE NIKAKO NE ZAMRZAVAJTE A EVO I ZAŠTO
Neke gube ukus, teksturu ili čak postaju neupotrebljive. Evo liste namirnica koje ne biste smeli da zamrzavate.

OVE NAMIRNICE NIKAKO NE ZAMRZAVAJTE A EVO I ZAŠTO

Zamrzivač produžava svežinu namirnica i olakšava svakodnevno kuvanje. Međutim, nisu sve namirnice pogodne za zamrzavanje. Neke gube ukus, teksturu ili čak postaju neupotrebljive. Evo liste namirnica koje ne biste smeli da zamrzavate.

Krastavci, zelena salata, rotkvice, krastavac, paradajz i drugo povrće koje sadrži  vodu u većem procentu nisu prijatelji zamrzivača. Kada se zamrznu, voda u njima formira kristale leda koji uništavaju ćelijsku strukturu. Rezultat? Povrće postaje gnjecavo i bezukusno nakon odmrzavanja.

Mleko i pavlaka

Mleko i pavlaka menjaju teksturu prilikom zamrzavanja. Masnoće se odvajaju od tečnosti, stvarajući grudvice i neprijatan ukus. Ovo važi i za jogurt i kiselo mleko – bolje je da ih čuvate u frižideru i koristite pre isteka roka trajanja.

Ako pokušate da zamrznete sveža jaja, naići ćete na problem – tečnost se širi tokom smrzavanja, što može dovesti do pucanja ljuske. To ne samo da stvara nered već povećava i rizik od bakterijske kontaminacije. Jaja možete da zamrznete ali ih perthodno razbite i najbolje je da ih stavite u čašice od kiselog mleka.

Sosovi na bazi pavlake ili majoneza gube svoju glatku teksturu u zamrzivaču. Nakon odmrzavanja, dobijate razdvojenu masu koja više nije pogodna za korišćenje.

Sirov krompir postaje kašast i tamne boje nakon zamrzavanja. Kuvani krompir takođe gubi na ukusu i teksturi, pa nije najbolji kandidat za zamrzivač. Ako baš morate, zamrzavajte pire krompir.

Lubenica, dinja, grožđe i citrusi postaju kašasti i gube svoj prirodni osvežavajući ukus. Njihova tekstura se menja zbog smrzavanja vode unutar ploda.

Hrskava tekstura pržene hrane u zamrzivaču se gubi, a posle odmrzavanja postaje mekana i gumasta. Ako želite da sačuvate prženu hranu, bolje je da je podgrejete u rerni.

Sirevi poput brija, rikote ili krem sira gube kremastu teksturu i postaju zrnasti. Čvrsti sirevi poput parmezana i čedara bolje podnose niske temperature.

Već kuvana testenina i pirinač postaju kašasti i lepljivi nakon odmrzavanja. Bolje ih je skuvati sveže, jer će zadržati svoju teksturu i ukus.

Ako imate ove namirnice u višku, razmislite o drugim metodama čuvanja. Na primer, povrće možete ukiseliti, voće pretvoriti u džem, a mlečne proizvode iskoristiti za kuvanje pre nego što se pokvare. Važno je znati kako pravilno koristiti zamrzivač da biste uštedeli vreme i novac, ali i sačuvali kvalitet hrane.

Leave a Reply