You are currently viewing LEKOVITI LUK
Dokazano je da beli i crni luk imaju lekovita svosjtva.

LEKOVITI LUK

KRATKI OSVRT NA IZVRSNE OSOBINE LUKA


Beli luk, riznica lekovitih svojstava

Beli luk je omiljena  hrana i začin, ali ima i dugu istoriju tradicionalne medicinske upotrebe. U narodu postoji odavno utvrđena praksa da beli luk treba konzumirati često jer ima izuzetna lekovita svojstva. i to je potpuno tačno.

Beli luk je veliku primenu našao u farmaceutskoj industriji, gde se za izradu mnogih preparata koriste čenovi belog luka.
Većina kliničkih ispitivanja belog luka, bavi se efektom standardizovanih preparata i njihovim uticajem na povišen nivo holesterola. Rezultati ukazuju na dobar efekat, ali za sada nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se beli luk preporučio za redovnu terapiju. Naravno, mnogi mu prepisuju i snažna antibiotska dejstva i često se koristi u prevenciji mnogih respiratornih bolesti. Nevolja je samo što ostavlja neprijatan miris i zadah iz usta ali je jedna od najpopularnijih biljaka koja se rado koristi u preventivi.

Njegovo veličanstvo crni luk

Crni luk takođe ima lekovita svojstva, naročito kod podizanja korisnog HDL  holesterola u krvi. Tipična lekovita doza je pola glavice luka, srednje krupnoće, dnevno. Neka medicinska ispitivanja koja su vršena, dovela su do zaključka da je spomenuta  količina  dovoljna da se korisni HDL holesterol povisi za oko 30% kod tri četvrtine ispitivanih srčanih bolesnika. Ovu moć ima više sirovi luk, dok je ona kod kuvanog ili prženog znatno oslabljena. Međutim, i kuvani luk je dobar za kardiovaskularni sistem, ali na drugi način. Luk ima antikoagulativno dejstvo i stimuliše stvaranje zaštitnih materija koje rastvaraju ugruške krvi. 

A za kraj, praziluk

Praziluk, skromni rođak crnog i belog luka sadrži obilje vitamina i minerala, uključujući vitamine C, K i B6, gvožđe, mangan i folnu kiselinu.

Jedna od njegovih najvažnijih osobina je visok sadržaj antioksidansa, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja i smanjuju rizik od hroničnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i rak. Praziluk je poznat po svom blagotvornom delovanju na probavu, jer vlakna koja sadrži podstiču bolje funkcionisanje crevne flore.

Prirodne supstance u praziluku pomažu u regulaciji krvnog pritiska i snižavanju holesterola. Njegova diuretička svojstva doprinose detoksikaciji organizma, dok eterična ulja koja sadrži mogu pomoći u borbi protiv prehlade i gripa.

Praziluk je jednostavan za pripremu – možete ga koristiti u supama, varivima, salatama ili kao dodatak jelima sa mesom. Zbog svojih lekovitih svojstava, preporučuje se da ga uključite u ishranu tokom cele godine, a posebno u zimskim mesecima kada su organizmu potrebni dodatni vitamini i minerali.

Leave a Reply