You are currently viewing VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI ZA ILI PROTIV

VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI ZA ILI PROTIV

Nutricionisti, dijetolozi pa i neki lekari koji se ozbiljno bave svojom profesijom, uvek će reći da je sve šećer bez obzira da li je prirodni, rafinisani, veštački, beli, smeđi, ovaj ili onaj. Posebno su važni veštački šećeri koji su u upotrebi izuzetno dugo. Reklamiraju se da su potpuno bezopasni i mnogo bolji od prirodnih, a posebno od rafinisanih kojih ima gotovo u svim namirnicama bile one slatke ili slane.

Šećer je organizmu potreban da bi dao energiju. Međutim  šećer koji unesemo tokom dana potrebno je i da potrošimo da nam se u suprotnom ne bi pretvorio u mast i salo. Na žalost od malih nogu nas hrane šećerima i navikavaju na to zlo tako da vremenom postajemo zavisni. Od malena nam daruju čokolade i slatkiše koje tamanimo u neograničenim količinama i formiramo ukus koji kod nekih osoba  raste u svakodnevnu potrebu za šećerom a kod nekih se razvija svest da bi šećer trebalo konzumirati umereno. To ide u prilog proizvođačima hrane koji krišom dodaju šećer u mnoge proizvode kako bi im ulepšali ukus. Danas imamo skriveni šećer u skoro svim prerađevinama gde spadaju: čips, majonez, kečap, senf, mnoge mesne prerađevine (viršle, kobasice, salame), kiseli krastavci i sva industrijska zimnica. Niz nastavite sami...

U želji da se smanji upotreba za rafinisanim šećerom, otkriveni su veštački šećeri koji su našli veliku primenu u industriji hrane. Međutim, postavilo se pitanje njihove bezbednosti primene u svakodnevnoj ishrani. Aspartam kao veštački zaslađivač je možda i najpopularniji pa se javila potreba za detaljnijim analizama o njegovoj bezbednosti za ishranu.

Aspartam je registrovan kao dodatak hrani. To je niskokalorični, veštački zaslađivač koji je oko dve stotine puta slađi od šećera. Dozvoljen je za upotrebu u celom svetu, uključujući i Evropsku uniju. Aspartam se kao zaslađivač koristiu: pićima, desertima, slatkišima, mlečnim proizvodima, žvakama i kao veštački zaslađivač u obliku tabletica.

Evropska agencija za bezbednost hrane ( EFSA ) je formirala nezavisne naučne savete o rizicima upotrebe aspartama pa je istovremeno pokrenula program ponovne procene bezbednosti svih ranije odobrenih aditiva u hrani uključujući i aspartam.

Na osnovu dostupnih naučnih dokaza, stručnjaci su zaključili da metanol koji nastaje od aspartama ne  izaziva štetne efekte. Utvrđeno je i da  metanol koji nastaje iz aspartama telo prerađuje  na isti način kao i metanol dobijen iz recimo alkoholnog pića.

Leave a Reply