Integralna proizvodnja voća ima standarde
Jedan od ključnih faktora uspešne integralne proizvodnje jeste pravilno skladištenje plodova u ULO hladnjačama. Samo zdravi i kvalitetni plodovi, ubrani u optimalnom trenutku, mogu se skladištiti. Pre ulaska u hladnjaču, plodovi prolaze hemijsku analizu i dobijaju sertifikat o bezbednosti, koji im omogućava konkurentnost na tržištu.

Smanjena upotreba insekticida i integralna proizvodnja voća
Jedna od glavnih prednosti u odnosu na standardne metode ogleda se da integralna proizvodnja voća vodi smanjenju upotrebe insekticida. Cilj je da se izmenom tehnologije gajenja uspostavi stabilno ekosistemsko okruženje, gde prirodni predatori i korisni organizmi držče populaciju štetočina pod kontrolom. Prskanje se vrši samo kada je to neophodno, uz korišćenje selektivnih insekticida koji ne ugrožavaju korisne vrste.

Kontrola bolesti i štetočina u integralnim voćnjacima
Iako je pojava bolesti, štetočina i fitofagnih grinja smanjena u ovom tipu proizvodnje, neophodno je kontinuirano praćenje. Jabukin smotavac je jedan od najvećih izazova, ali se njegov broj može kontrolisati primenom odgovarajućih tehnoloških mera.

Očuvanje korisnih organizama i prirodne ravnoteže
Stabilnost jabučnjaka kao staništa ogleda se u prisustvu korisnih organizama, poput ptica grabljivica, za koje se postavljaju stajališta, kao i u očuvanju korisne entomofaune. Tamo gde je zastupljena integralna proizvodnja voća često se izrađuju kućice za ptice, koje pomažu u prirodnom suzbijanju insekata.

Duža karenca zaštitnih sredstava izazov i prednost
Jedan od izazova integralne proizvodnje jeste duža karenca zaštitnih sredstava u odnosu na standardnu proizvodnju. Međutim, ovo rezultira nižim vrednostima maksimalnog dozvoljenog ostatka pesticida (MDK), što jabuku čini bezbednijom za potrošače.

Očuvanje prirodne ravnoteže
U integralnoj proizvodnji se konstantno prati odnos između korisnih i štetnih organizama, a prag štetnosti predstavlja signal za eventualnu intervenciju. Primenjuju se selektivni pesticidi i metode zaštite koje ne narušavaju prirodnu ravnotežu u voćnjaku.
Integralna proizvodnja kao put ka održivom voćarstvu
Zaključno, integralna proizvodnja omogućava visoku sigurnost i kvalitet plodova, ali zahteva precizno planiranje, obuku kadrova i strogo poštovanje ekoloških principa. ULO hladnjače igraju ključnu ulogu u očuvanju kvaliteta plodova i omogućavaju njihovu dugotrajnu svežinu na tržištu.
Za one koji žele više da znaju: