You are currently viewing ZAŠTITA VINOVE LOZE OD NISKIH TEMPERATURA

ZAŠTITA VINOVE LOZE OD NISKIH TEMPERATURA

EVO KAKO DA SPREČITE IZMRZAVANJE ČOKOTA VINOVE LOZE

Zaštita vinove loze je pred najvajvljenim mrazevima ozbiljan posao.Temperature u nekim krajevima mogu pasti i do – 7 °C, što znači da je vreme za pripremu vinograda za hladne dane. Posebnu pažnju trebalo bi posvetiti zaštiti vinove loze od niskih temperatura kako bi se biljke sačuvale od oštećenja.

Otpornost vinove loze na hladnoću zavisi od sadržaja vode i organskih materija, prvenstveno skroba i šećera u tkivima i organima. Viši nivo šećera u tkivima značajno povećava otpornost na mraz. Ipak, produženi period niskih temperatura može izazvati povrede pojedinih delova biljke:

  • Koren vinove loze izmrzava na –4 do –5 °C, ali obzirom da se pruža duboko, najčešće je zaštićen.
  • Zeleni delovi čokota su osetljiviji i zahtevaju dodatnu pažnju.

Zaštita vinove loze od niskih temperatura počinje od pravilnog izbora sorti, položaja za podizanje vinograda i redovnog zagrtanja čokota.

Tokom duboke obrade zemljišta u jesen neophodno je zagrnuti prizemne delove čokota, bez obzira na rizik od izmrzavanja.

  • Niski oblici čokota-pokriti najmanje 3–5 okaca na lastarima.
  • Srednje visoki i visoki oblici čokota-zagrće se prizemni deo sa kondirima za zamenu u slučaju izmrzavanja.

Zagrtanje se može obaviti mehanizovano uz pomoć plugova zagrtača, a nakon toga je moguća ručna korekcija. Postupak započinje posle berbe i traje do pojave jačih jesenjih mrazeva. Odgrtanje se vrši u proleće kada se zemljište ocedi i slegne.

Jesenje đubrenje je ključno za održavanje rodnog potencijala vinove loze. Ovo podrazumeva:

  • Unošenje stajnjaka, fosfornih i kalijumovih mineralnih đubriva pre obrade zemljišta kako bi se hranljive materije unele u dublje slojeve.
  • Redovnu analizu zemljišta radi utvrđivanja potrebe za hranljivim elementima

Rezidba se vrši tokom perioda mirovanja loze i doprinosi revitalizaciji vegetativnog i rodnog potencijala.

  • Vremenski okvir:
    • Jesenja i zimska rezidba pogodne su za veće zasade i obavljaju se do početka kretanja okaca.
    • U manjim vinogradima, rezidba počinje sredinom februara, obeležavajući Sv. Trifuna (14. februar).
  • Prednosti odložene rezidbe: Do sredine februara mogući su jaki mrazevi, a nakon toga stanje okaca se može bolje proceniti.
  1. Redovno obavljajte zagrtanje čokota, posebno kod niskih oblika.
  2. Primenjujte pravilno đubrenje i analizu zemljišta.
  3. Planirajte rezidbu u skladu sa vremenskim uslovima i fazom mirovanja loze.
  4. Poštujte sve agro-tehničke mere koje povećavaju otpornost vinove loze na niske temperature.

Pravilna zaštita i nega vinograda omogućiće vam da sačuvate čokote i osigurate dobar rod u narednoj sezoni.

Kada smo kod vinove loze pročitajte i ovaj tekst:

Leave a Reply