You are currently viewing VINOVA LOZA KAO MIT, POSEBNA MAGIJA ILI STVAR PRESTIŽA
Na tlu koje slavi vinogradarstvo kroz vekove, loza nije tek biljka – ona je veza sa svetom starih verovanja, kultova i praznovanja.

VINOVA LOZA KAO MIT, POSEBNA MAGIJA ILI STVAR PRESTIŽA

Car prob i prva loza na balkanu. Priča o rimskom korenu srpskog vinogradarstva

Davne 232. godine, car Prob se vraća u svoju domovinu i na obroncima Fruške Gore, zasniva prve vinograde na Balkanu. Ta iskonska loza proširila je svoje korene po celoj Srbiji, postavši simbol ne samo tradicije, već i prestiža, rituala i jedinstvenog duha naših prostora. Na tlu koje slavi vinogradarstvo kroz vekove, loza nije tek biljka – ona je veza sa svetom starih verovanja, kultova i praznovanja.

Vinova loza ima jednostavan, ali ključan zahtev – klima koja dozvoljava godišnju temperaturu između 9 i 21 °C. Na tom opsegu, loza cveta, dok je u hladnijim uslovima ranjiva. Smrtonosne zime i prolećni mrazevi umeju da ugroze naše vinograde, ali i tu vinogradari pronalaze način da sačuvaju dragocene mladice i plodove. Srpske sorte, selektovane za kontinentalnu klimu, prkose surovoj prirodi, ali sunčani sati i stabilnost klime ostaju na prvom mestu – minimum od 1200 do 2000 sati sunčevog sjaja predstavlja ključ za raskošne zasade i jedinstvene arome.

Izbor zemljišta nije samo agronomsko pitanje, već filozofija. Idealni vinogradi na južnim padinama dobijaju punu snagu sunčevih zraka, dok zemljište, bogato šljunkom i kamenom, omogućava lozi da iz dubina crpi minerale i zadrži vlagu. Tlo Balkana pruža vinovoj lozi optimalne uslove, a naši vinogradari tajnu kvaliteta kriju u izboru lokacije gde sunce i kamen postaju saveznici u borbi za vrhunski ukus.

Vinova loza je biljka koja preživljava i u sušnim uslovima zahvaljujući svom dugom korenu koji dospeva duboko u zemlju. No, čak ni ona nije otporna na dugotrajnu sušu, koja može oslabiti kvalitet grožđa. Navodnjavanje je deo savremenog pristupa vinogradarstvu, ali loza u našim vinogradima opstaje i bez njega. Međutim, snaga vode postaje njen najjači saveznik.

Srpska vina sve češće privlače pažnju svetske javnosti, ali pravi potencijal još uvek čeka da bude otkriven. Dok Italija, Španija i Francuska drže vrh svetske vinske scene, zemlje poput Kine i Rusije ubrzano ulažu u ovu industriju. Kod nas je došlo vreme kada bi trebalo da iskoristimo naše prednosti a to su odlični klimatski uslovi i plodno zemljište, kako bismo postali novi igrači u svetskoj eliti vinara. Raduje a ujedno i druge ohrabruje činjnica da polako postajemo sve više poznati kao zemlja koja može da ponudi kvalitetna vina. S tim u vezi, uočen je trend rasta novih vinograda i sve veći razvoj tzv. vinskog turizma. Srbije s emože pohvaliti vinarijama koje uspešno posluju decenijama. Međutim, strano tržište pa i domaće traže količine koje moraju biti stalne za svaku godinu. Dakle osnovne zakonitosti su: kvalitet, kontinuitet i količina!

Ako Srbija bude ulagala u razvoj vinogradarstva, uz stabilne količine i kvalitet, ima sve šanse da uđe u rang sa najvećima. Vinova loza je ovde više od poljoprivredne proizvodnje; ona je deo naše kulture, tradicije i snova o svetskom prestižu.

Leave a Reply