SALATA SADRŽI NIZ HRANLJIVIH MATERIJA
Zelena salata ima nisku kalorijsku vrednost, što je čini idealnim izborom za ljude koji žele da kontrolišu telesnu težinu ili vode računa o svojoj ishrani. Osim što sadrži malo kalorija, zelena salata je takođe izuzetno bogata vlaknima, što doprinosi osećaju sitosti i reguliše varenje, sprečavajući tako probleme poput zatvora. Osim toga, izuzetno je bogata vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin K, vitamin C. Sadrži folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum i kalijum.
Zelena salata i antioksidansi
Još jedan značajan benefit zelene salate je njen visok sadržaj antioksidanata, koji štite telo od štetnih slobodnih radikala i smanjuju rizik od hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa i određenih tipova kancera. Antioksidansi takođe doprinose zdravlju kože, usporavajući proces starenja i održavajući je mladalačkom i blistavom. Osim salate, crni luk takođe sadrži korisne elemente a inače se dodaje u obrocima zelenoj salati.
Pored toga, zelena salata je odličan izvor vode, što je ključno za hidrataciju tela i održavanje ravnoteže tečnosti. Dovoljan unos vode kroz hranu, važan je za održavanje pravilnog funkcionisanja organa i sistema u organizmu.
Važno je napomenuti da se maksimalne koristi od zelene salate mogu dobiti kada se konzumira sveža i sirova, jer se tako sačuvaju svi njeni hranljivi sastojci. Zelenu salatu Jedite uvek u svežem stanju i nikako nemojte da je zamrzavate.
Odlična namirnica za pripremu laganih obroka
Dodavanje drugih svežih povrća, orašastih plodova, semenki ili proteinskih izvora poput piletine ili ribe može dodatno obogatiti nutritivnu vrednost obroka koji uključuje zelenu salatu. Ako želite a nemate naročite uslove možete da je gajite i u dvorištu.
Trebalo bi uzeti u obzir i neke negativne osobine zelene salate
Sirova zelena salata može biti izložena kontaminaciji bakterijama kao što su Ešerihija i Salmonela, posebno ako nije dobro oprana. Opasnost od ovih bakterija naročito vreba kada se zelena salata proizvedi po organskom tipu proizvodnje. Ovi mikroorganizmi mogu izazvati ozbiljne probavne probleme ili čak bolesti. Istovremeno, konvencionalno uzgajana zelena salata može sadržati tragove pesticida. Iako su nivoi pesticida obično niski i smatraju se bezbednima za konzumaciju u malim količinama, neki ljudi preferiraju organsku kako bi smanjili izloženost pesticidima ali tu vrebaju mikroorganizmi tj bakterije.
Pesticidi i salata
Što se tiče prskanja salate, sve je na savesti proizvođača. Ima takvih koji vode računa pa prskaju samo ako moraju do onih bezobraznih koji imaju paralelne bašte gde gaje za sebe a u drugim gaje za pijacu i tu prskaju pa ne prestaju. Ne postoji povrtarska proizvodnja a da se odvija bez prekomerne upotrebe pesticida. I što je najgore nema ama baš nikakve kontrole na ostatke pesticida u hrani. Srbija ima jasne zakone ali se oni uopšte ne poštuju. Niko se ne kontroliše a još ređe kažnjava, tako da danas svaki proizvođač može da radi šta god hoće jer zna da neće snositi posledice, ukoliko nekog otruje. Da li je ikada objavljeno koliko je neko platio kaznu ako je utvrđeno da proizvod koji prodaje sadrži ostatke pesticida ili neku drugu supstancu lošu po zdravlje čoveka.
Međutim to je neka druga priča, pa neću da vam kvarim želju za salatom. Njena sezona traje gotovo cele godine i zaista je korisna u ishrani pod uslovom da ste pronalšli i kupili onu,koja je potpuno bezbedna za ishranu. Ima ih u prodaji, ne brinite.
Evo kako da pripremite jedan zdrav obrok