You are currently viewing DOMAĆE A NEPRSKANO DA LI JE MOGUĆE?

DOMAĆE A NEPRSKANO DA LI JE MOGUĆE?

PREVARE NA PIJACAMA SU POSTALE UOBIČAJENA STVAR

Šetajući pre neki dan, pitam ženu koja je iznela neko voće da prodaje, pošto su joj jabuke. Reče ona  150 dinara. Zahvalim se i produžim, ali u želji da pomogne, komšija sa kojim je neobavezno ćaskala dobaci : “ Domaće, neprskane!“

E tu sam te čekao, pomislih i kako ne mogu da ćutim, želim da pojasnim neke stvari.

Kao prvo i najvažnije, sve što se iznese na prodaju ne može da bude neprskano ma koliko svima to delovalo čudno. Da bi imali količine koje su vam višak i da bi vam tih par desetina stabala jabuke, breskve ili bilo kog drugogo voća ili povrća rodilo u tolikoj meri da podmiri sve vaše potrebe recimo da ste ispekli i rakiju, skuvali džem i slatko i usput se toliko najeli breskvi da vam od same pomisli na njih ide gorušica, sve što vam je ostalo kao višak želite da prodate. Epa tu je i najvažnija caka. Da bi imali baš tako dobar rod i prinos morate da ukljućite hemisjku zaštitu jer u protivnom prouzrokovači bolesti i štetočina će učiniti svoje i ukoliko ne reagujete od 10ak stabala jedva da ćete nabrati nekoliko kilograma. I samo tih par kilograma će biti neprskane tj "domaće".

Dakle, ako pričamo o neprskanoj breskvi ( da preskočim ovoga puta jabuku ), ma koliko stabala da posedujete i da ne prskate ama baš ni jednim sredstvom, dobićete roda onoliko koliko jedva da može da zadovolji vaše potrebe. Možete čak i da spakujete prijateljima jednu kesu svežeg voća i to je sve. Jer ako oni dođu i sutradan, neće više biti. I ovakva proizvodnja moguća je kod vikendaša i tzv hobista koji imaju po par stabala nekog voća. I to je ono što možemo da svrstamo u kategoriju neprskanog. Ma koliko da se tvrdi da je neprskano, breskvu obavezno napadaju: kovrdžavost lista, pepelnica, trulež plodova a tu je i čitava armija insekata kao što su vaši, stenice, smotavci itd. Dakle možete da ne prskate ali ćete tada dosta roda podeliti sa prouzrkovačima bolesti i štetočinama. Ukoliko vam je cilj da prodajete breskve, svakako da ne možete sedeti skrštenih ruku i gledati kako vam sve propada. Jer u želji da ponudite „ domaće“  moraćete da primenite bar osnovne mere zaštite bilja. To znači da ćete da  prskate kako bi sprečili dalje napredovanje biljnih bolesti i štetočina.

Zbog toga  je zabluda da se „domaće“  čitaj NEPRSKANO iznosi na pijacu i prodaje. Tog domaćeg nikada neće biti dovoljno da bi ga prodavali, jer prosto neće moći da rodi i da bude potpuno zdravo. Tako da kada vam neko sledeći put kaže da je domaće i ne prskano, budite sigurni da vas laže. Jer to neprskano ne može da se proizvede u dovoljnoj količini da bi se očuvalo i namenilo za dalju prodaju. Još jednom da podvučem. Ima ga, ali u malim količinama koje mogu da pormire potrebe samo ograničenog broja ljudi.

I za kraj da dodam još nešto. Tekst se odnosi na selekcionisane sorte koje se mahom nalaze u našim zasadima. Domaće, poludivlje sorte su druga priča ali one se u komercijalne svrhe nikada ne proizvode pa samim tim i ne iznose na pijacu. A pogađate zašto. Zato što kao otporne i bez upotrebe pesticide daju jako malo roda koji je nedovoljan za prodaju i profit.

Leave a Reply