You are currently viewing KRITIČNA PROIZVODNJA KUPUSA. EVO KAKO SE BIJE BITKA PROTIV ŠTETOČINA I BOLESTI

KRITIČNA PROIZVODNJA KUPUSA. EVO KAKO SE BIJE BITKA PROTIV ŠTETOČINA I BOLESTI

Proizvodnja kupusa u Srbiji ima dugu tradiciju i rasprostranjena je u gotovo svim krajevima naše zemlje. Bez kiselog kupusa nezamisliva je jesen u srpskim domaćinstvima. Sarma, podvarak i salata od kiselog kupusa sa crvenom paprikom i uljem su neizostavni deo svake trpeze – naročito za praznike.

Međutim, iako je proizvodnja kupusa široko zastupljena, povrtari se svake sezone suočavaju sa ozbiljnim problemima a to su bolesti i štetočine, koje mogu znatno umanjiti prinos i kvalitet glavica.

Kupus se gaji i u proleće i u jesen, ali njegova proizvodnja može ozbiljno biti ugrožena tokom celog ciklusa. Bolesti i štetočine ne daju mira proizvođačima sve do same berbe. Posebna je muka (osim nabavke rasada, đubriva i drugih ulaganja ) činjenica da je zaštita kupusa izuzetno zahtevna i traži balans, između efikasnosti i bezbednosti za potrošače i životnu sredinu.

Od bolesti, najčešće se pojavljuju:

  • gljivična oboljenja (npr. crna pegavost lista)
  • plamenjača
  • bakterioze

Ove bolesti najlakše se šire u uslovima visoke vlage i pri nepoštovanju plodoreda, što se često zanemaruje u intenzivnoj proizvodnji kupusa.

Na tržištu gotovo da nema dovoljno registrovanih fungicida specifično namenjenih kupusu. Najčešće se koriste preparati na bazi bakra, koji mogu pomoći u prevenciji, ali nisu uvek dovoljni za suzbijanje već razvijenih simptoma bolesti. Kod plamenjače je važno preventivno delovanje

Kada su u pitanju štetočine, neprikosnoveni "teroristi" polja su:

  • puževi (stalna pojava)
  • veliki i mali kupusar
  • kupusni moljac
  • kupusne stenice (zelena i crvena)
  • vaši
  • kupusna sovica

Za njihovo suzbijanje postoje registrovani preparati, ali se njihova upotreba mora sprovoditi krajnje pažljivo, uz strogo poštovanje karence i preporučenih doza. Intenzitet napada insekata određuje se metodom slučajnog uzorka – pregleda se 100 biljaka i prati broj gusenica. Na osnovu procenta zaraženosti procenjuje se nivo napada:

  • Slab
  • Srednje jak
  • Jak

Ova metoda pomaže proizvođačima da na vreme reaguju i ne pređu granicu kada šteta postaje nenadoknadiva.

U proizvodnji kupusa, zaštita mora biti intenzivna, ali ne i preterana. Prekomerna upotreba pesticida ugrožava zdravlje ljudi i narušava ekološku ravnotežu. Pravi izazov je pronaći meru koja čuva usev, ali i okolinu. Iako deluje da je proizvodnja kupusa svakodnevna borba, uz dobru agrotehniku, preventivne mere i odgovorno korišćenje zaštitnih sredstava – može biti i te kako uspešna. Jer bez kupusa nema ni sarme ni podvarka, a bez njih – nema ni prave Srbije!

Evo i teksta o prekomernom prskanju kupusa. Naravno da to ne ćine svi proizvođači, međutim nije baš da se ne prska.

Leave a Reply