Proizvodnja kupusa u Srbiji ima dugu tradiciju i rasprostranjena je u gotovo svim krajevima naše zemlje. Bez kiselog kupusa nezamisliva je jesen u srpskim domaćinstvima. Sarma, podvarak i salata od kiselog kupusa sa crvenom paprikom i uljem su neizostavni deo svake trpeze – naročito za praznike.

Međutim, iako je proizvodnja kupusa široko zastupljena, povrtari se svake sezone suočavaju sa ozbiljnim problemima a to su bolesti i štetočine, koje mogu znatno umanjiti prinos i kvalitet glavica.
Glavni problemi u proizvodnji kupusa
Kupus se gaji i u proleće i u jesen, ali njegova proizvodnja može ozbiljno biti ugrožena tokom celog ciklusa. Bolesti i štetočine ne daju mira proizvođačima sve do same berbe. Posebna je muka (osim nabavke rasada, đubriva i drugih ulaganja ) činjenica da je zaštita kupusa izuzetno zahtevna i traži balans, između efikasnosti i bezbednosti za potrošače i životnu sredinu.

Najčešće bolesti koje ugrožavaju proizvodnju kupusa
Od bolesti, najčešće se pojavljuju:
- gljivična oboljenja (npr. crna pegavost lista)
- plamenjača
- bakterioze

Ove bolesti najlakše se šire u uslovima visoke vlage i pri nepoštovanju plodoreda, što se često zanemaruje u intenzivnoj proizvodnji kupusa.
Suzbijanje bolesti kao borba bez odgovarajućeg oružja
Na tržištu gotovo da nema dovoljno registrovanih fungicida specifično namenjenih kupusu. Najčešće se koriste preparati na bazi bakra, koji mogu pomoći u prevenciji, ali nisu uvek dovoljni za suzbijanje već razvijenih simptoma bolesti. Kod plamenjače je važno preventivno delovanje
Proizvodnja kupusa povlači najupornije štetočine
Kada su u pitanju štetočine, neprikosnoveni "teroristi" polja su:
- puževi (stalna pojava)
- veliki i mali kupusar
- kupusni moljac
- kupusne stenice (zelena i crvena)
- vaši
- kupusna sovica

Za njihovo suzbijanje postoje registrovani preparati, ali se njihova upotreba mora sprovoditi krajnje pažljivo, uz strogo poštovanje karence i preporučenih doza. Intenzitet napada insekata određuje se metodom slučajnog uzorka – pregleda se 100 biljaka i prati broj gusenica. Na osnovu procenta zaraženosti procenjuje se nivo napada:
- Slab
- Srednje jak
- Jak
Ova metoda pomaže proizvođačima da na vreme reaguju i ne pređu granicu kada šteta postaje nenadoknadiva.

Balans između zaštite i bezbednosti, samo bez panike
U proizvodnji kupusa, zaštita mora biti intenzivna, ali ne i preterana. Prekomerna upotreba pesticida ugrožava zdravlje ljudi i narušava ekološku ravnotežu. Pravi izazov je pronaći meru koja čuva usev, ali i okolinu. Iako deluje da je proizvodnja kupusa svakodnevna borba, uz dobru agrotehniku, preventivne mere i odgovorno korišćenje zaštitnih sredstava – može biti i te kako uspešna. Jer bez kupusa nema ni sarme ni podvarka, a bez njih – nema ni prave Srbije!
Evo i teksta o prekomernom prskanju kupusa. Naravno da to ne ćine svi proizvođači, međutim nije baš da se ne prska.