Bezbednost i nutritivna vrednost
Kvalitet ribe igra ključnu ulogu u ishrani ljudi širom sveta, pružajući visokokvalitetne proteine i esencijalne nutrijente, poput omega-3 masnih kiselina. U Srbiji je potrošnja ribe u porastu. Mada su najveći pikovi tokom božićnog i uskršnjeg posta kada je potražnja za kvalitetnom i bezbednom ribom najveća. Međutim, postavlja se pitanje: Da li riba na srpskom tržištu zadovoljava potrebne standarde kvaliteta i bezbednosti?
Ribarstvo u Srbiji
Srbija se suočava sa brojnim izazovima u ribarstvu ka što je prekomerni ribolov i zagađenje voda, koji utiču na kvalitet ribe. Ključni problem je nedostatak ribnjaka jer su mnogi zatvoreni usled finansijskih teškoća. . Kvalitet ribe u nutritivnim pogodnostima utiče na povećanu tražnju što je dovelo do oživljavanja ribnjaka. Ponovo se uzgajaju vrste poput soma, tolstolobika i rečne pastrmke, dok alasi svakodnevno donose svežu ribu u manjim količinama.
Kvalitet ribe
Pitanje koje se retko postavlja je, koliko je riba koju konzumiramo zdravstveno ispravna?
Teški metali su postali nezaobilazni sastojak jer ribe mogu akumulirati teške metale poput žive, olova, kadmijuma i arsena iz zagađenih voda. Ovi elementi se talože u jetri. Vode neretko sadrže razna ulja i derivate nafre koji kontaminiraju životni prostor ovih životinja a tu je i mikroplastika koja je sve prisutnija u morskim i rečnim ekosistemima i može se preneti na ljude putem konzumacije zagađene ribe.
Bakterije i virusi
Ribe iz zagađenih voda mogu sadržati bakterije, viruse i toksine, što može dovesti do trovanja hranom, naročito ako se riba konzumira sirova ili nedovoljno termički obrađena. Možda je ovo osnovni razlog u protokolu o ishrani usled koga je Engleskoj kraljevskoj porodici zabranjeno da jede ribu i sve od ribe. Hemijski agensi nisu jedini problem. Naše reke su postale prirodno stanište za mnoge invazivne vrste koje predstavljaju sve veći problem.
Hormoni i antibiotici koji utiču na kvalitet ribe
Ribe iz uzgajališta često su izložene hormonima i antibioticima koji mogu ostati u njihovom mesu i tako dospeti u ljudski organizam. Osim hemijskih agenasa u morima ima i bioloških predatora koji prete da naruše biodiverzitet.
Kako smanjiti rizik?
- birajte ribu iz proverenih i održivih izvora.
- ribu adekvatno termčki obradite kako biste smanjili rizik od bakterija (ali imajte na umu da hemijski zagađivači termičkom obradom ne nestaju).
- kupujte ribu samo kod poznatih i registrovanih prodavaca
- svežu ribu odmah pripremite ili zamrznite. Stajanjem se brzo kvari.
Kontrola kvaliteta ribe u Srbiji
Kontrola i kvalitet ribe ključni su za izgradnju poverenja potrošača. Nadležne institucije moraju redovno sprovoditi proveru nivoa zagađivača, analizu prisustva teških metala i Ispitivanje bakterija i drugih štetnih supstanci. Na žalost kako pouzdano znamo, niko, ali niko ne vrši inspekcijski nadzor niti kontroliše ribarnice i zelene pijace. Kupujemo na reč i na poverenje. Nesumnjivo je da ima izolovanih slučajeva trovanja hranom gde je konzumacija ribe bila glavni krivac.
Važne zanimljivosti
Savet je da budemo naročito obazrivi i da pre kupimo zamrznutu skušu nego onu koja je bila na ledu. I pored toga što deluje sveže, stigla je iz dalekog područja gd eje ulovljena pa je tokom transporta svakako bila zamrznuta a i u prodavnicama je isto nekoliko puta bila odmrzavana i zamrzavana. Najbolje je da se odlučite za one koje s egaje kod nas u ribnjacima i koje pluvahz sveže u bazenima u ribarnicima. šaran, pastrmka, tolstolobik. Posebno je zagađeno Jadransko more.
Po rečima profesora sa Odseka za Ribarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, sve ribe imaju manje više istu nutritivnu vrednost u pogledu korisnih materija koje poseduju bez obzira da li su rečne ili morske. Nijanse su u pitanju. Jedina riba koja nema ama baš nikakvu nutritivnu vrednost je kineski som-pangasius. Svaka ribarnica ima na desetine kilograma zamrznutog filea od ove nehranljive ribe. Sem celuloze ne sadrži ama baš ništa drugo korisno, pa je priprema ove ribe jednaka kao da ste spremili najobičniju hartiju.
Ako ste ljubitelj ribe, evo recepta kako da pripremite čuveno morsko jelo. Brodet.