You are currently viewing ZIMSKE JAGODE U DECEMBRU
Tokom boravka u Turskoj, obišli smo farme u okolini Izmira, to je oblast sa posebnom mikroklimom koja omogućava proizvodnju voća van tipičnih sezonskih ograničenja. Poljoprivredno gazdinstvo koje smo posetili pravi je primer modernog porodičnog rada: staklenici, plantaže i porodična kuća objedinjeni su u jedinstven sistem koji funkcioniše kao sat

ZIMSKE JAGODE U DECEMBRU

Da li ste ikada pomislili da u sred zime možete uživati u sočnim, svežim jagodama?  U Turskoj, postoje proizvođači koji su pokazali kako se jagode gaje zimi. Njihovo rešenje je, proizvodnja jagoda u stakleniku. Rezultat i koncept ovakve proizvodnje je da se dobiju sveže i sočne jagode van sezone.

Tokom boravka u Turskoj, obišli smo oblast u okolini Izmira koja ima specifičnu mikroklimu, koja omogućava proizvodnju voća van tipičnih sezonskih ograničenja. Poljoprivredno gazdinstvo koje smo posetili pravi je primer modernog porodičnog rada: staklenici, plantaže i porodična kuća objedinjeni su u jedinstven sistem koji funkcioniše kao sat. Ova porodica generacijama prati, razvija i unapređuje uzgoj jagodastog voća i maslina, a sada su uveli i novu kulturu pa osim jagoda proizvode i kupine.

Prvi staklenici za proizvodnju jagoda podignuti su 2021. godine na površini od 1,6 hektara, sa ciljem da sezonska proizvodnja postane dostupna tokom cele godine. Mlađi članovi porodice motivisani su da profitiraju odmah, dok stariji članovi razumeju važnost ulaganja u dugoročni razvoj. Iako je najveći izazov bio izbor sorte koja će zadovoljiti lokalno i strano tržište, odlučili su se za sortu sabina, poznatu po plodovima teškim do 75 grama. Evropsko i azijsko tržište preferiraju ovu sortu, dok u Turskoj tek stiče popularnost.

U Turskoj, mnogi proizvođači prelaze na inovativne sorte jagoda koje zahtevaju manje resursa, ali donose jedinstven ukus i vrhunski kvalitet. Proizvodnja na ovoj farmi organizovana je u dva sprata, sa sistemom visećih biljaka. Iako nije organska, ova proizvodnja koristi minimalne količine hemije. Visokotehnološki sistemi nadgledaju sve, od đubrenja, zalivanja, do zaštite. Zahvaljujući tom sistemu, jagode su spremne za branje skoro cele godine, sa prosečnim prinosom od 500 grama po biljci.

Mnogi veliki proizvođači planiraju drugačije. Sve manje je popularno da se prodaje sveže voće. Opšti je trend da se uz proizvodnju planira i prerada. Jagoda je u tom cilju dobar potencijal posebno  u proizvodnji poput sokova i džemova. Visoki početni troškovi ulaganja, koji dostižu i 40.000 dolara po hektaru, nemaju podršku države, zbog čega cena jednog kilograma jagoda iznosi oko 1,2 dolara. Međutim, masline, koje ovoj porodici donose najveći profit, omogućile su im ulaganje u eksperimentalnu proizvodnju vansezonskih jagoda.

Ova priča mogla bi inspirisati domaće poljoprivrednike da razmisle o kalkulaciji. Sveže jagode u decembru mogu se naći u marketima po vrlo visokim cenama, jer su većinom uvezene iz Turske. Iskusni proizvođači veruju da bi tržište Srbije vrlo rado prihvatilo lokalne jagode u zimskoj sezoni. Možda bi neki hrabri domaći preduzetnik mogao da napravi računicu i uloži u proizvodnju – jer, kako kaže iskustvo onih koji su u direktnoj prodaji: “Pijace u Beogradu “progutaju” sve što se iznese na njih!”

Ako vas zanima proizvodnja jagode, pročitajte naš tekst o svim izazovima u proizvodnji jagode u Srbiji.

Leave a Reply