KAKO DA SE ZARADI OD ŠAMPINJONA?
Proizvodnja šampinjona postala je rutinska delatnost, a u Srbiji postoji na stotine proizvođača koji su se odlučili za ovaj posao. Pečurke su postale veoma popularna namirnica bogata proteinima. Međutim, da li ste se ikada zapitali kako je sve počelo i zašto baš šampinjoni?
Sve je počelo u Francuskoj davne 1893. godine kada je botaničar Jozev Piton de Turnefot uspeo prvi da kultiviše ovu gljivu. Pasterov institut u Parizu stvorio je prve komercijalne sojeve, a zanimljivo je da su prvi sojevi bili tamnije boje. Tek 1926. godine, spontanom mutacijom u Americi, nastao je soj bele boje, koji je danas najrasprostranjeniji.
Proizvodnji šampinjona-osnovni koraci
Ako planirate da uđete u ovaj posao, prvo pravilo je: ne pravite sami kompost. Na tržištu postoji mnogo specijalizovanih proizvođača komposta. Prostor za uzgoj mora biti dezinfikovan, a sterilisani kompost se ređa na police u tunelima sa kontrolisanom temperaturom (oko 18 ºC) i visokom vlažnošću (85%). Nakon 15 dana, na kompost se stavlja sloj treseta koji reguliše vlagu. Pokrivka se zaliva sa 3 dl vode po briketu. Posle 6 do 10 dana vrši se grabuljanje, a četiri dana kasnije pojavljuju se prve gljive. Tokom zrenja, ključna je visoka vlažnost.
Bolesti i štetočine šampinjona
Velika proizvodnja nosi sa sobom i povećan rizik od bolesti i štetočina. Iako je uobičajeno mišljenje da se u proizvodnji šampinjona ne koriste hemijski tretmani, to nije sasvim tačno.
- Vlažna trulež – Uzrokuje deformaciju gljiva i neugodan miris. Mere zaštite: dezinfekcija prostora i alata, uklanjanje zaraženih gljiva.
- Suva trulež – Plodišta se suše i pucaju. Mere zaštite: dezinfekcija, sprečavanje kapanja vode.
- Paučinasta plesan – Brzo se širi u toplim i vlažnim uslovima. Mere zaštite: higijena prostora, tretiranje etanolom i solju.
Preventiva je ključ uspeha. Dezinfekcija vrelom parom obavezna je mera pre unošenja komposta i micelijuma.
Svako ko uloži ne kaje se
Proizvodnja šampinjona može biti izuzetno isplativa, ali zahteva posvećenost, pažljivo planiranje i primenu preventivnih mera zaštite. Samo zdravstveno ispravni i kvalitetni plodovi garantuju uspeh na tržištu i opravdavaju vaša ulaganja.
Evo još jedne ideje za dobru zaradu: