ORASI SU PO PRAVILU U KOMBINACIJI SA MEDOM AFRODIZIJAK, MADA ORAH IMA DRUGE DALEKO BOLJE OSOBINE
Mladi zeleni orasi sadrže mnogo korisnih sastojaka. Zastupljeni su mnogi vitamini, minerali i fenolna jedinjenja. Posebno treba istaći značajan sadržaj C vitamina i joda. Smatra se da piće ( liker ) sa mladim zelenim orasima povoljno deluje na štitnu žlezdu zbog sadržaja joda. Protiv malokrvnosti i za jačanje imuniteta za decu a i odrasle se preporučuje med sa mladim zelenim orasima.
Med konzervira i čuva vitamin C i ostale korisne sastojke iz zelenih oraha. Zeleni orah u narodnoj medicini važi kao dobar lek za čišćenje krvi, protiv parazita, sprečava nastanak paradentoze, poboljšava varenje, protiv holesterola. Postoji veliki broj preparata koji se mogu kupiti u apoteci a sintetisani su na bazi oraha i njegovih produkata kao što je ulje ili ekstrakt zelenih oraha. Takođe u literaturi se mogu naći recepti za pripremu tinktura, likera i ostalih korisnih lekovitih napitaka. Narodna medicina je posebno obogaćena raznim melemima napravljenim upravo od oraha.
NE SMEMO DA ZABORAVIMO NI OMEGA KISELINE
Omega-3 masne kiseline u orasima pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola (LDL) i regulišu krvni pritisak, smanjujući tako rizik od srčanih oboljenja. Osim toga, antioksidansi prisutni u orasima štite krvne sudove od oštećenja i zapaljenja.
Orasi su korisni za regulisanje nivoa šećera u krvi. Njihova vlaknasta struktura i proteini pomažu u kontroli šećera i insulina u krvi, što može biti od koristi za osobe s dijabetesom.
Po jednoj priči, oblik nekih plodova voća, podseća na organe u organizmu čoveka, pa tako zreo orah kada mu se razbije ljuska, podseća na mozak. Ovo navodi na zaključak da je orah koristan za dobro funkcionisanje mozga, pa je preporuka da se dnevno pojede količina oraha koliko može da stane u jednu šaku. Orah može da poboljša funkciju mozga. i to opet Omega-3 masne kiseline, koje su ključne za zdrav razvoj mozga i poboljšavaju kognitivne funkcije. Redovna konzumacija oraha povezana je sa smanjenim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove bolesti.
Orah takođe daje doprinos za zdravlje kostiju i ima protivupalna svojstva. Bogat je mineralima poput magnezijuma, cinka i bakra koji su neophodni za očuvanje zdravlja kostiju i sprečavanje osteoporoze. Protivupalni efekti oraha mogu pomoći u smanjenju upala u telu.
I za kraj još jedna važna, opštepoznata stvar. Orasi su našli veliku primenu u poslastičarstvu, jer ne postoji ni jedan ozbiljan kolač ili torta a da ne sadrži orahe. Čak ima i novijih vrsta sladoleda kojima se dodaju mleveni ili mrvljeni orasi.