AKO SE ALKOHOLNA PIĆA MOGU SMATRATI LEKOVITIM, ORAHOVAČA JE JEDNA OD NJIH
Mnogi su čuli za orahovaču, čudotvorni lekoviti liker koji je navodno dobro uzimati svako jutro pred doručak.
Liker od oraha još je poznat pod nazivom orahovac ili orahovača. Liker se pravi od mladih zelenih oraha. Osim što za mnoge predstavlja vrhunski užitak pijuckati ovakvo piće, opšte je uverenje da ima i značajne zdravstvene prednosti. To je moguće zahvaljujući mladi orasi koji u toj fazi razvoja sadrže korisne sastojke, a to se posebno odnosi na sadržaj joda, koji je često deficitaran u svakodnevnoj čovekovoj ishrani. Liker od oraha je koristan zbog svog bogatog ukusa i aromatičnih svojstava. Osim što pruža užitak, može imati i blagotvorno dejstvo za varenje zbog biljnih ekstrakata oraha. Neki veruju da liker od oraha može da ispolji i umirijuće dejstvo.
Recept za liker od oraha
Orasi za liker mogu da se beru kada su veličine lešnika, pa i krupniji, ali svakako pre formiranja ploda oraha. Kalendarski, to je period druge polovine maja i prve polovine juna meseca. Mada, paralelno sa klimatskim promenama odgovarajuća veličina oraha se može ubrati i ranije. Za liker je potrebno 40 oraha veličine klikera. Kada se uberu, orahe ne treba prati pa ostavite ih cele ili ih isecite na polovine ili četvrtine, u zavisnosti od veličine.
Orahe ubacite u odgovarajuću staklenu teglu i uspite šećer da pokrije sve orahe. Umesto šećera može da se koristi i med. Od začina se dobro slažu cimet, karanfilić i vanila štapić. Možete dodati sve, nešto što vam se sviđa ili ništa od ovoga. Svako po svojoj želji. Sve treba da stoji oko 40 dana na sunčanom mestu. Povremeno promućkajte. Boja sadržaja će da se menja i biće sve tamnija. Na kraju procedite i u proceđeni sadržaj sipajte oko litar rakije i flaširajte. Liker od oraha može dugo da se čuva i po pravilu što je stariji, to je lepši.
Inače, orasi se mogu koristiti u različitim preparatima i proizvodima. Tako da osim rakije i likera, možemo ih koristiti i u medu za poznati navodni afrodizijak. Proizvodi sa orasima brzo deluju i jako su dobri za probleme sa štitastom žlezdom, grlom, respiratornim traktom, bronhitisom i imunitetom. I kao najvažnija karakteristika oraha po ćemu je poznat u celom svetu je činjenica da je osnovni sastojak na stotine recepata u poslastičarstvu.