IZBEGNITE GREŠKE KOJE ČESTO PRAVITE
Već smo pisali o merama koje je potrebno sprovesti ukoliko rešite da se bavite voćarstvom i sada na red dolazi još jedna mera a to je đubrenje. Svakako trebalo bi da povedete računa ukoliko imate već formiran voćnjak.
U kom periodu starosti voćnjaka se kreće sa đubrenjem?
Pravilo je da od četvrte godine od sadnje pa na dalje, đubriva rasturamo po celoj površini zasada. Od te godine treba prekinuti i gajenje podkultura jer međusobna konkurencija u korišćenju vode i hranljivih materija šteti voćkama.
Đubrenje jabuke
U zasadu jabuke koja je možda i najpopularnija za gajenje, posebno u profesionalnim zasadima, tokom novembra i decembra treba rasturiti 500 – 800 kg mineralnog đubriva NPK 15:15:15 a za prihranjivanje tokom februara treba primeniti neko od azotnih đubriva KAN -a u količini od 250 – 400 kg/ha amonijum sulfata od 300 – 400 kg/ha ili uree od 170 – 250 kg/ha
Đubrenje koštičavih voćnih vrsta
Koštičavo voće ( šljiva, breskva, kajsija, nektarina ) u jesen đubriti sa 350 – 600 kg/ha NPK 15:15:15 a krajem februara i početkom marta đubritim KAN-om 150 – 200 kg/ha ili ureom 90-150 kg/ha.
Breskva, kajsija i trešnja traže malo drugačije količine pa se preporučuje đubrenje u nešto drugačijim količinama : NPK 15:15:15: 450-700 kg/ha, KAN za prihranjivanje 150-250 kg/ha ali umesto KAN-a u alkalnim zemljištima bi trebalo koristiti amonijum sulfat u istim količinama a na blago kisleim zemljištima ureu u količini 100 – 150 kg/ha.
Đubrenje jagodastog voća
Za đubrenje jagoda: rasturiti 30 – 50 tona dobro zgorelog stajnjaka i 600 – 800 kg/ha jednog od navedenih kompleksnih đubriva. Za malinu i kupinu važi isto.
Đubrenje jezgrastog voća
Za orah,lešnik i badem u godinama rastuće rodnosti trebalo bi rasturiti 300 -400 kg/ha jednog od kompleksnih đubriva uz dodatak 100 – 150 kg/ha KAN-a ili 60 -90 kg/ha uree.
Za sve voćne vrste , nakn rasturanja stajnjakam ili mineralnih đubriva, obavezno je plitko oranje na dibini do 12 cm kako bi se sve unelo u zonu korenovog sistema voćaka. Ovom merom se ujedno zaoravaju i korovi koji su nikli krajem leta i u jesen ukoliko je vteme bilo toplo i vlažno.
I možda najvažniju stvar ostavljamo za kraj. U uslovima kada imate zasad voća koji je star nekoliko godina, pre pristupanja đubrenju ono što je uvek preporuka da se uradi, je da se prethodno izvrši analiza zemljišta. Jedino tada možete da steknete pravu sliku u stanje vašeg voćnjaka i da na adekvatan način obavite đubrenje dodatkom onih elemenata koji nedostaju a koji su neophodni za dalji napredak vašeg voćnjaka.