Kad pomislimo na zimnicu, u glavi nam se pojavi mirisni, hrskavi kornišon u teglama. Savršena slika zar ne? Ali ispod te idilične slike krije se pitanje koje sve više ljudi postavlja a to je da li su kornišoni koje kupujemo na pijaci potpuno bezbedni za upotrebu? Isto pitanje se postavlja i proizvođačima koji nam u lepe i atraktivne tegle upakuju kisele krastavčiće, pa je dovoljno samo da otvorimo poklopac i zagrizemo, slatkasto kislekasti krastavčić. Međutim, šta jedan tako mali zalogaj uopšte sadrži?

Kako se proizvode kornišoni za zimnicu
Većina kornišona koji završavaju u supermarketima prolazi kroz pravu industrijsku torturu koja traje od setve semena do berbe:
- sejanje i sadnja. Sorte krornišona su selekcionisane da rastu brzo, da plod bude sitan i ujednačen.
- zaštita od bolesti i štetočina. Tokom gajenja krastave i kornišone napada čitava armija štetočina i prouzrokovača bolesti pa je jedino rešenje da se upotrebe hemijska sredstva za zaštitu bilja kako bi se spasao rod.
Proizvodnja kornišona zahteva odlučnu upotrebu hemije pa se prskaju preko svake mere naročito kod nesavesnih proizvođača https://zelenanit.rs/krastavac-pod-opsadom-pesticida/
Koliko se prskaju i kako se štite
Intenzivna proizvodnja znači i intenzivno prskanje. Krastavci se često tretiraju više puta tokom sezone, čak i kada nema vidljivih problema – preventivno, da biljka izgleda savršeno. Osim najvažnijih sredstava upotrebljavaju se i razni dodaci za bolju čvrstinu ploda kao sredstva za prihranu. Proizvođači tvrde da su količine unutar dozvoljenih normi, ali ostaci hemikalija ipak ostaju u plodu.
Na žalost ne prskaju se samo krastavci već sve što se proizvodi u agro sektoru. Upotreba pesticida je postala neminovnost jer smo ušli u začarani krug masovne proizvodnje koja ne može bez hemije https://zelenanit.rs/pesticidi-i-njihova-primena/
Da li su pesticidi bezopasni za upotrebu?
Pravne norme postoje, ali realnost je složenija jer se rezidue (ostaci pesticida ) ne peru običnom vodom i ostaju u plodu. Ovo je poseban rizik za decu, trudnice i osobe sa oslabljenim imunitetom. Dugotrajna konzumacija može izazvati alergije, hormonske poremećaje, pa čak i povećati rizik od ozbiljnijih bolesti.

Ko kontroliše pesticide u kornišonima?
Na žalost odgovor je NIKO!
U Srbiji bi kontrolu trebalo da obavljaju nadležne laboratorije. Vetereinarska isnpekcija povremeno obavlja analize i objavljuje rezultate u sredstvima javnog informisanja, dok biljnu hranu gotovo da ne kontroliše niko.
Kako da odaberete bezbedne kornišone
Ako želite zimnicu koja je hrskava, ukusna i što bez hemije moguće, najbolje je da kupujete od proizvođača koga poznajete i kome verujete i koji ima sasvesti da vas ne laže. Drugog rešenja nema.
Nekoliko puta sam ponovio da je upotreba pesticida neminovnost, jer ako se ne bi biljke u proizvodnji štitile one bi propale i ne bi bilo dovoljno hrane za opstanak čovečanstva