You are currently viewing SRPSKA ILI JAPANSKA JABUKA? ODLUČITE SAMI

SRPSKA ILI JAPANSKA JABUKA? ODLUČITE SAMI

JAPANSKA JABUKA KAO EGZOTIČNO VOĆE KOJE USPEVA U NAŠIM VOĆNJACIMA

Ako tražite voće koje izgleda kao iz japanskog vrta, a može da uspeva i u vašem dvorištu – onda je japanska jabuka pravi izbor. U pitanju je biljka koja sve više osvaja voćare u Srbiji i Crnoj Gori. I to ne samo zbog ukusa, već i zbog jednostavnog uzgoja, dekorativnog izgleda i visoke isplativosti.

Zvuči predobro da bi bilo istinito? Proverimo zajedno!

Japanska jabuka (lat. Diospyros kaki), poznata i kao kaki, hurma ili kaki jabuka, potiče iz Azije. U Japanu i Kini se gaji vekovima, dok je kod nas još uvek otkriće koje mnogi tek upoznaju.

Plodovi su svetlonarandžasti, sočni i slatki, a biljka je zimzelena ili poluzimzelena, zavisno od sorte i klime. Ne osvaja na prvu ali ima potražnju.

Uspeva i kod nas, čak i u brdskim krajevima sa umerenim zimama i nije preterano zahtevna za razliku od naše domaće jabuke i svih prisutnih sorti.

Iako deluje kao princeza iz japanskog vrta, japanska jabuka nema visoke zahteve. Ipak, za bogat rod voli:

Pre sadnje, poželjno je dodati kompost ili stajnjak, a zemljište pripremiti dubokim oranjem. Ako je zemljište siromašno – ne brinite, japanska jabuka to nadoknađuje svojom skromnošću.

Najbolje uspeva na:

  • sunčanim i toplim lokacijama
  • južnim ekspozicijama (npr. padine okrenute ka jugu)
  • visinama do 500 m nadmorske visine

Podnosi temperature do -15°C, ali mlade sadnice u prvim zimama treba zaštititi agrotekstilom ili slamom. Crna Gora, južna i centralna Srbija idealna su područja za sadnju. Usled klimatskih promena, uz nešto rizika, može da uspeva i u hladnijim područjima, gde u proseku nema ovako niskih temperatura.

Japanska jabuka se sadi u jesen ili rano proleće. Razmak treba da bude 4×4 metra kod jače bujnih sorti. Raste kao drvo i ne voli gužvu.

Održavanje je jednostavno: zalivanje tokom letnjih suša, prihranjivanje prirodnim đubrivima. Rezidba je minimalna, ne zahteva ozbiljnu rezidbu već samo uklanjanje suvih i slabih grana. Prvi plodovi stižu već u trećoj godini, a biljka daje rod i do 30 godina!

Jedna od najvećih prednosti jeste otpornost. Japanska jabuka gotovo da nema prirodnih neprijatelja.

Ipak, obratite pažnju:

  • mlade sadnice mogu napasti lisne vaši
  • u vrlo vlažnim uslovima moguća je siva trulež
  • redovno uklanjajte korov i vršite malčiranje

Dovoljno je par organskih tretmana godišnje – čaj od koprive i rastavića potpuno su dovoljni.

Jeste li znali, da borovnice možete da gajite i na terasi? https://zelenanit.rs/borovnice-u-saksiji-gajenje-terasa/

Plodovi se beru u oktobru i novembru. Ako ih uberete dok su tvrdi – ostavite ih par dana da „odstoje“. Tada postaju slatki i mekani.

Koriste se: u svežem stanju, u preradi za slatko i džem, mogu da se suše, kandiraju ili pak d as ekoriste za rakiju ili liker.

Cena na tržištu za plodove japanske jabuke raste iz godine u godinu – naročito ako su organski gajeni.

Sadnja na manjoj površini (npr. 10 ari) može dati solidan prinos. Jedno drvo daje i do 50 kg ploda godišnje. Ako su uslovi dobri, plodovi se lako prodaju po 2–3 € po kilogramu. Sušeni plodovi – još više.

Sa malim ulaganjem, uz minimalnu negu, japanska jabuka donosi višestruku dobit.

Japanska jabuka je voće budućnosti – dekorativna, ukusna, zdrava i zahvalna za uzgoj. Idealna je za one koji žele egzotiku u dvorištu, ali i za ozbiljne voćare koji razmišljaju o zaradi.

Ima načina da se zaradi u poljoprivredi. Da li ste razmišljli o hidroponiji?

Leave a Reply