JEDNOSTAVAN RECEPT POGODAN ZA VEGANSKI OBROK ALI I OSTALE
U mojim receptima ćete pronaći jednostavne i zdrave obroke koji su namenjeni svima bez obzira da li su vegani, vegetarijanci ili klasični ljubitelji mesa. Većinu sam izmislio dok sam razmišljao šta bih mogao da pripremim od namirnica koje trenutno imam. Volim povrće i rado ga spremam na razne načine. Pred vama je recept za boraniju sa povrćem. Prost, letnji veganski obrok. Za one koji nisu vegani, može se svrtasti u kategoriju veoma ukusnih posnih jela.
OSNOVNI SASTOJCI
Oko 500g očišćene boranije po izboru
šargarepe isečene na kolutove 2 kom
plavi patlidžan isečena na kockice 2 kom
manji praziluk ( svakako da može i običan crni luk – glavica srednje veličine 1 kom
veća sveža crvena paprika isečena na kocke 1 kom
veća sveža zelena paprika isečena na kocke 1 kom
dva čena belog luka
svež paradajz isečen na kocke 2 kom
1 kafena kašika peršuna sitno isečenog
Otprilike 2 supene kašike maslinovog ulja
2 lista lovora i začini po ukusu, ja sam koristio morsku so, kurkumu, kari i malo bibera.
Jelu nije potrebna nikakva zaprška.
Priprema
Dublju šerpu stavite na ringlu i sipajte ulje da se zagreje. Odmah stavite zajedno da se kratko proprže praziluk, šargarepa i paprika.

Neka se uprži ali ne previše i dok se prži možete da isečete boraniju kako je prikazano na slici

Kada se sa tim poslom završili, dodajte i boraniju da se lagano dinsta na ne previše jakoj vatri ( recimo na broj 4 na skali od 1 do 6 )

Sve vreme mešajte lagano i dok se to prži , isecite paradajz pa i njega dodajte u šerpu

Promešajte i sada poklopite nakon mešanja da paradjz pusti svoj sok a i povrće pod uticajem pare, pušta vodu. U tome je glavna caka da se povrće dinsta u svom soku. Sledeći korak je da se doda i plavi patlidžan koji ste prethodno iseckali na kockice, pa sve lagano izmešajte i poklopite.

Svakako je momenat da jelo posolite po ukusu. Ja ne solim previše, tek onoliko koliko je potrebno da ne bude bljutavo. Vremenom sam se navikao na manji sadržaj soli, receptori su mi postali osetljivi pa sada kada probam neko jelo koje je (verovatno slano normalno) mene peče jezik. Sve je stvar ukusa.
Iako su namirnice pustile sokove i dalje dinstajte a posle soljenja, dodajte malo vode. Promešajte i poklopite.
Na red je došao beli luk. Sitno ga iseckajte pa u šerpu da se druži sa ostalim povrćem koje bi sada već trebalo da je blago raskuvano.

Iako je sada već sve dovoljno omekšalo, promešajte i nalijte vodom da ogrezne. Neka se ukrčka jedno pola sata. Dok se vaša boranija sa povrćem krčka, iskoristite vreme da pospremite po kuhinji i sredite nered koji ste napravili. Pred kraj dodajte i seckani peršun, lovor i začine.

Jelo je gotovo kada je sve omekšalo i tada je došao trenutak da ga servirate i poslužite. Poslužite uz kašiku dve pavlake a ukoliko ste baš vegan, onda se odlično slaže salata od krastavca sa belim lukom i vinskim sirćetom.


SAVET
Kod pripreme ovakvih jela, sam proces kuvanja traje brzo i to su lagana jela koja ne zahtevaju pripremu koja traje satima.Međutim, sama predpriprema je dosadna, jer sve sastojke treba oprati, i iseckati. Ovaj proces sam uprostio tako što sve sastojke prethodno pripremim i ostavim u činijice. Isto kao kada na TV prikazuju neke recepte pa sve sastojkse stave u te male činije.




I još jedna važna stvar. Kada termički obrađujete povrće, vodite računa o vremenu. Svo ono povrće koje možemo da jedemo i sirovo, nije potrebno kuvati više od 30ak minuta. Na taj način čuvate većinu mineralnih materija i vitamina koji se dugim kuvanjem nepovratno gube.
Povrće se inače preporučuje u većim količinama jer je osim navedene hranljivosti bogato proteinima i vlaknastim materijama koje utiču na pravilan rad našeg stomaka i varenja.
DA LI STE SE OKURAŽILI DA PROBATE OVO JELO?
Pišite u komentarima kakva su vaša iskustva, koja jela bi voeli da spremite. Ujedno vas i pzivam da se ne libite da pošaljete recept vašeg omiljenog jela. Rado ćemo ga objaviti.
Možete o boraniji da pročitate u sledećem tekstu:
