You are currently viewing BORANIJA SA POVRĆEM

BORANIJA SA POVRĆEM

U mojim receptima ćete pronaći jednostavne i zdrave obroke koji su namenjeni svima bez obzira da li su vegani, vegetarijanci ili klasični ljubitelji mesa. Većinu sam izmislio dok sam razmišljao šta bih mogao da pripremim od namirnica koje trenutno imam. Volim povrće i rado ga spremam na razne načine. Pred vama je recept za boraniju sa povrćem. Prost, letnji veganski obrok. Za one koji nisu vegani, može se svrtasti u kategoriju veoma ukusnih posnih jela.

Oko 500g očišćene boranije po izboru

šargarepe isečene na kolutove 2 kom

plavi patlidžan isečena na kockice 2 kom

manji praziluk ( svakako da može i običan crni luk – glavica srednje veličine 1 kom

veća sveža  crvena paprika isečena na kocke 1 kom

veća sveža zelena paprika isečena na kocke 1 kom

dva čena belog luka

svež paradajz isečen na kocke 2 kom

1 kafena kašika peršuna sitno isečenog

Otprilike 2 supene kašike maslinovog ulja

2 lista lovora i začini po ukusu, ja sam koristio morsku so, kurkumu, kari i malo bibera.

Jelu  nije potrebna nikakva zaprška.

Dublju šerpu stavite na ringlu i sipajte ulje da se zagreje. Odmah stavite zajedno da se kratko proprže praziluk, šargarepa i paprika.

Neka se uprži ali ne previše i dok se prži možete da isečete boraniju kako je prikazano na slici

Kada se sa tim poslom završili, dodajte i boraniju da se lagano dinsta na ne previše jakoj vatri ( recimo na broj 4 na skali od 1 do 6 ) 

Sve vreme mešajte lagano i dok se to prži , isecite paradajz pa i njega dodajte u šerpu

Promešajte i sada poklopite nakon mešanja da paradjz pusti svoj sok a i povrće pod uticajem pare, pušta vodu. U tome je glavna caka da se povrće dinsta u svom soku. Sledeći korak je da se doda i plavi patlidžan koji ste prethodno iseckali na kockice, pa sve lagano izmešajte i poklopite.

Svakako je momenat da jelo posolite po ukusu. Ja ne solim previše, tek onoliko koliko je potrebno da ne bude bljutavo. Vremenom sam se navikao na manji sadržaj soli, receptori su mi postali osetljivi pa sada kada probam neko jelo koje je (verovatno slano normalno) mene peče jezik. Sve je stvar ukusa.

Iako su namirnice pustile sokove i dalje dinstajte a posle soljenja, dodajte malo vode. Promešajte i poklopite.

Na red je došao beli luk. Sitno ga iseckajte pa u šerpu da se druži sa ostalim povrćem koje bi sada već trebalo da je blago raskuvano.

Iako je sada već sve dovoljno omekšalo, promešajte i nalijte vodom da ogrezne. Neka se ukrčka jedno pola sata. Dok se vaša boranija sa povrćem krčka, iskoristite vreme da pospremite po kuhinji i sredite nered koji ste napravili. Pred kraj dodajte i seckani peršun, lovor i začine.

Jelo je gotovo kada je sve omekšalo i tada je došao trenutak da ga servirate i poslužite. Poslužite uz kašiku dve pavlake a ukoliko ste baš vegan, onda se odlično slaže salata od krastavca sa belim lukom i vinskim sirćetom.

DA LI STE SE OKURAŽILI DA PROBATE OVO JELO?

Pišite u komentarima kakva su vaša iskustva, koja jela bi voeli da spremite. Ujedno vas i pzivam da se ne libite da pošaljete recept vašeg omiljenog jela. Rado ćemo ga objaviti.

Možete o boraniji da pročitate u sledećem tekstu:

Leave a Reply