You are currently viewing ZABLUDE O VOĆU I POVRĆU KOJE SE GAJI U PLASTENICIMA
Paradajz se u Srbiji gaji i na otvorenom i u plasteniku.

ZABLUDE O VOĆU I POVRĆU KOJE SE GAJI U PLASTENICIMA

VEČITA DILEMA POVRĆE IZ PLASTENIKA DA ILI NE

Savremena poljoprivredna proizvodnja uključuje sva naučna i tehnička dostignuća u proizvodnji. Tako se već skoro čitav vek veći deo proizvodnje obavlja u zatvorenom prostoru. Međutim baš u tom grmu leži zec, jer otuda i najveće predrasude kada su proizvodnja povrća i voća u pitanju.

Mnogi trgovci često iz neznanja svoje proizvode nude, govoreći kako oni nisu iz plastenika a i kupci opet iz predrasuda, često će odmahivati glavom i reći. „ ma to je iz plastenika" a da ni sami ne znaju, zbog čega povrće proizvedeno na takav način, svrstavaju u loše i neodgovarajuće. Postoji ta floskula da je povrće i voće koje stiže iz plastenika previše prskano, da je neukusno, loše i generalno nekvalitetno u odnosu na ono koje se proizvede na otvorenom. Pre no što se uključim u pojašnjenje, trebalo bi da znate da se skoro 70% povrtarstva odvija u zatvorenom. Čak i obožavana organska proizovdnja se takođe odvija u zatvorenom prostoru. Ali evo najčešćih predrasuda:

Povrće i voće iz zaštićenog prostora se prska više od gajenog na otvorenom

To je potpuno netačno. Povrće koje se gaji na ovakav način ima obezbeđene sve potrebne uslove za normalan rast. Naročito ukoliko se recimo plastenici greju. Tada se diktiraju uslovi tako da biljka dobija optimalnu količinu toplote, vode i svetlosti koji su od ključnog značaja za proizvodnju. Samim tim napad bolesti i štetočina je manji, pa ima manje potrebe za prskanjem a i proizvodnja je zaštićena od vremenskih neprilika, pojave grada, oluja, iznenadnih pljuskova, mrazeva i drugih nevolja. I svaki povrtar redovno dezinfikuje svoje plastenike kako bi ih pripremio za sledeću sezonu i time napade prouzrkovača bolesti i štetočina svodi na minimum.

Povrće i voće iz plastenika je neukusno i ima „ plastičan" ukus

I ovo nema nikakve veze sa stvarnošću. Ukus, miris, boja, oblik ploda su pre svega osobine sorte ili hibrida. Isto seme ili rasad dobijen od tog semena, mogu da se poseju ili rasade i u zaštićenom i u otvorenom prostoru gde će ispoljiti potpuno identične osobine sorte u pogledu ukusa i mirisa. Tako da uslovi gajenja ne diktiraju boju, miris ili ukus određenog povrća ili voća, jer je to isključivo odlika osobine sorte koja se gaji.

Povrće iz plastenika se ne gaji na zemljištu

I ovo je pogrešno. U većini plastenika sve se odvija na zemljištu. Ima onih sa suspstratima tj specijalnim sunđerima gde se simuliraju optimalni uslovi u pogledu dodavanja hrane i mineralnih materija u najboljem mogućem opsegu, pa biljka dobija samo vrhunsku ishranu.

Morate da znate da proizvodnja u zaštićenom prostoru ima niz prednosti u odnosu na onu na otvorenom. Povrće može da se proizvede onda kada ga niko nema, brže sazreva, zaštićeno je od atmosferskih uticaja, proizvodi se u kontrolisanim uslovima ali miris i ukus je odlika isključivo sorte a ne uslova proizvodnje.

Leave a Reply