You are currently viewing BERBA I ČUVANJE PAPRIKE

BERBA I ČUVANJE PAPRIKE

Berba i čuvanje paprike su dva najvažnija koraka nakon proizvodnje. Ako se obave pravilno, paprika može dugo da zadrži svežinu i tržišnu vrednost. Najveća opasnost posle berbe su bakterioze i trulež paprike, koje mogu da unište ceo urod ukoliko se ne vodi računa o skladištenju.

  • najbolje je brati po suvom vremenu, u jutarnjim časovima kada plodovi nisu pregrejani.
  • berba paprike mora da bude pažljiva tako da se plod skida laganim uvrtanjem bez kidanja i oštećenja. Svaka rana na plodu povećava rizik od truleži paprike.

Najopasniji problem prilikom čuvanja su bakterioze paprike. Na plodovima se pojavljuju vodenaste, tamne pege, koje ubrzo prelaze u trulež. Ako se ne uklone na vreme, zaraza se širi i ugrožava zdrave plodove. To se lako prepoznaje po karakterističnom smradu koji se širi od paprika koje trule.

Mehanička oštećenja kao što su ogrebotine, pukotine ili nagnječenja su otvorene rane i mesta za veoma lak prodor patogena, bakterija, gljivica i virusa. Sve to ubrzava propadanje paprike. Zato je važno da berbu obavljaju pažljive ruke i da se plodovi odmah sortiraju.

  • papriku ne treba prati pre skladištenja jer vlaga na površini ubrzava trulež.
  • koristite samo čiste i dezinfikovane gajbice.
  • redovno kontrolišite skladištene plodove i uklanjajte one sa simptomima bakterioze paprike.

Za kraj smo vam pripremili jedan jednostavan recept o tome kako da spremite proju sa paprikom

Leave a Reply