KAKO DA SPREČITE TRULEŽ I SAČUVATE ROD
Berba i čuvanje paprike su dva najvažnija koraka nakon proizvodnje. Ako se obave pravilno, paprika može dugo da zadrži svežinu i tržišnu vrednost. Najveća opasnost posle berbe su bakterioze i trulež paprike, koje mogu da unište ceo urod ukoliko se ne vodi računa o skladištenju.

Kada je pravo vreme za berbu paprike?
- najbolje je brati po suvom vremenu, u jutarnjim časovima kada plodovi nisu pregrejani.
- berba paprike mora da bude pažljiva tako da se plod skida laganim uvrtanjem bez kidanja i oštećenja. Svaka rana na plodu povećava rizik od truleži paprike.

Najčešći problemi posle berbe
Bakterioze – skriveni neprijatelj paprike
Najopasniji problem prilikom čuvanja su bakterioze paprike. Na plodovima se pojavljuju vodenaste, tamne pege, koje ubrzo prelaze u trulež. Ako se ne uklone na vreme, zaraza se širi i ugrožava zdrave plodove. To se lako prepoznaje po karakterističnom smradu koji se širi od paprika koje trule.
Bakteriozna plamenjača paprike je bolest koja se teško suzbija a redovno se javlja na paprici https://zelenanit.rs/malo-treba-da-bi-se-sacuvala-paprika-jer-u-suprotnom-preti-katastrofa/

Oštećenja pri berbi
Mehanička oštećenja kao što su ogrebotine, pukotine ili nagnječenja su otvorene rane i mesta za veoma lak prodor patogena, bakterija, gljivica i virusa. Sve to ubrzava propadanje paprike. Zato je važno da berbu obavljaju pažljive ruke i da se plodovi odmah sortiraju.
Kako čuvati papriku posle berbe?

- Sortiranje odmah posle branja
- Odvojite oštećene i zaražene plodove odmah. Jedna trula paprika može da „zarazi“ celu gajbicu.
- Idealna temperatura i vlažnost
- Za čuvanje paprike posle berbe optimalna temperatura je 7–10 °C, uz relativnu vlažnost vazduha od 85–90%.
- Preniska temperatura dovodi do ožegotina, a prevelika vlažnost pospešuje trulež paprike.
- Dobra ventilacija
- Skladište mora da ima dobru cirkulaciju vazduha. U ustajalom i vlažnom prostoru bakterije se razmnožavaju neverovatnom brzinom.
- Pakovanje i slaganje plodova
- Paprika se slaže u plastične ili drvene gajbice u tankom sloju.
- Nikada je nemojte čuvati u vrećama jer tada brzo propada.
- Pogodne su i kartonske kutije ali tada treba voditi računa da ima dovoljno cirkulacije vazduha

Praktični saveti za duže čuvanje paprike
- papriku ne treba prati pre skladištenja jer vlaga na površini ubrzava trulež.
- koristite samo čiste i dezinfikovane gajbice.
- redovno kontrolišite skladištene plodove i uklanjajte one sa simptomima bakterioze paprike.
Za kraj smo vam pripremili jedan jednostavan recept o tome kako da spremite proju sa paprikom