You are currently viewing PAPRIKA PROJA

PAPRIKA PROJA

Putujući po selima Srbije dugi niz godina, imao sam prilike da probam razne srpske specijalitete uključujući i proju. Ali koliko god recepata da sam isprobao, retko da sam bio zadovoljan i nikako nisam uspeo da potrefim da mi proja ili projara ( kako god ) bude pre svega ukusna, lepa i hrskava. Tu hrskavost okrajaka obožavam i ona mi je bila glavni cilj.

Godinama je trajala moja potraga za dobrim receptom uz gomilu neuspelih pokušaja. A onda snimajući porodicu Stanarević za jednu emisiju o uspešnim mladim poljorpivrednicima, obreo sam se u njihovoj kući u selu Valjevska Kamenica . Put do njihovog sela je krivudav, loš, nije čak ni makadam pa se jedva prođe normalnim autom. Ali Stanarevići su divni i gostoljubivi domaćini, uspešni mladi stočari, višestruko nagrađivani za ovnove i stada koje imaju. Tipični su predstavnici srpskog gostoljublja pa su  nas između ostalog poslužili i projom. I tada je nastupilo moje oduševljenje pa sam zamolio za recept.

Dugo sam čuvao papirić na kome su mi ubeleženi sastojci ali sam ga vremenom naučio jer po tom receptu spremam proju baš onakvu kakvu sam toliko tražio i želeo. Mnogi ispeku proju očas posla, ali za onoga ko ne zna, kao što ja nisam znao, to je baš složena rabota

Ovo je veoma jednostavan recept, svi sastojci se mogu odjednom izmešati usuti u tepsiju i ispeći. Vremenom sam malo modifikovao, jer mi se dešavalo da mi se jede proja a nisam imao  glavni sastojak a to je sir a proja mi se baš jela, pa sam pribegao snalaženju i stavljao u nju šta sam imao, od ostataka pršute, do seckane blitve pa ćak i paprike. E sa paprikom je nastala sasvim drugačija priča te vam s toga prenosim način pripreme PAPRIKA PROJE kako sam je krstio.

Zašto mi se dopala paprika u proji? Dala je poseban ukus a još lepše miriše dok se peče. Mnogi su me pitali šta mi to miriše, pa kada im kažem da stavljam papriku u proju, svi redom naprave kiseo izraz lica tipa, jao ovaj nema pojma...ali kada probaju e onda se čuje samo „ mmmmmmmm“. Možda vam se neće dopasti da satvljate papriku u proju, pa ćete reći: „ Šta ovaj lupeta!?" Ali umesto paprike koju slobodno možete da izbacite, ostavite samo sir i iz naslova recepta izbrišite ono „ paprika " pa neka ostane samo „ proja. "

Dakle osnovni sastojci su:

3 cela jaja ( naravno ne sa ljuskom )

1 čaša kisele vode ( rekao bih da je ovo nezamenljiv sastojak koji i daje tu hrskavost i vazušastost ujedno )

Pola čaše ulja ( ulje uvek možete da zamenite sa dobrom kašikom kajmaka )

6 kašika projinog brašna ( nabavljam ono sa vodenice, mada ništa nije loše ni ovo obično )

1 kašika kukuruznog griza – palente ( ovaj sastojak je fakulaltivan - neobavezan ali poželjan)

2 kašike belog brašna ( treba 4 ali sam podelio i zamenio belo  na 1 kašiku palente + 1 kašiku integralnog + 2 kašike belog brašna što daje ukupno 4 kašike jer je osnovni recept 6 kašika projinog brašna + 4 kašike belog ) u nastavku pišem kako inače spremam

1 kašika integralnog brašna

Pola kesice praška za pecivo

1 zelena ili crvena ( svejedno ) sveža paprika, seckana na kockice

Oko 200 g tvrdog mrvljenog sira po izboru i nešto susama za posipanje

Dakle, pripašite kecelju i krenite. Prvo uključite rernu da se zagreva na 200°C ali prethodno proverite da niste prethodno nešto u njoj zaboravili, jer se meni to desilo čak 2x za redom i ako se trudim da mi rerna uvek bude prazna, pa nemam običaj da proverim. Jednom mi ostadoše tegle sa džemom od smokava od juče koje su se pasterizovale, al srećom ih na vreme spazih i mučene tek su počele da se ponovo greju. Sledeći put prazan pleh, koji se ko zna kojim slučajem tu našao. I sada, zamislite da otvorite vrelu rernu a unutra se dimi prazan pleh. Znate oni pljosnati što se isporučuju uz šporete a realno bar meni, skoro ničemu ne služe. Ali da se vratim na pripremu smeše za( paprika ) proju.

Dakle, sve sastojke stavite u dublju činiju ( jaja, kiselu vodu, ulje i brašna + prašak za pecivo ) i dobro promešajte varjačom da se lepo sjedini. Kada se sjedini, dodajte seckanu papriku i sir i lagano umešajte u testo.Tepsiju u kojoj ćete peći obložite pekaćom hartijom i uspite sadržaj koji ste pripremili i rasporedite po celoj površini tepsije. Odozgo pospite susam i stavite da se peče.

Ostavite tako na 200°C oko 5 minuta a onda smanjite na 180°C i ako rerna ima ventilator uključite ga i pecite još 20ak minuta. Ako imate staru rernu bez ventiške, onda na 180°C još jedno 40ak minuta.

Vreme pečenja zavisi od vaše rerne koju imate  i najbolje poznajete, pa prilagodite temperaturu i vreme pečenja. Dok se paprika proja peče, vreme iskoristite da pospremite po kuhinji, operete uprljano posuđe ili ga jednostavno stavite u mašinu ukoliko je imate. Postavite sto, količina je dovoljna za 4 osobe ili čak i 5 ako baš nisu ješni a ako imate veći broj osoba onda slobodno sve prikazane mere duplirajte i uzmite veću tepsiju za pečenje.

Skinite kecelju!

Prijatno.

Leave a Reply