DA LI JE VAŠA PŠENICA NA UDARU?
Možda trenutno nije pravo vreme da govorimo o bolestima pšenice, ali nije na odmet da se osvrnemo na jednu, koja se često javlja u uslovima vlažnog i kišovitog leta a to je alternaria. Ova gljivična bolest je posebno prisutna u Engleskoj, gde se redovno pojavljuje. Ako se ne suzbije na vreme, gubici mogu dostići i do tri miliona funti.

Simptomi alternarije na pšenici
Alternarija na pšenici daje simptome koji su su lako prepoznatljivi: crni klasovi i stabljike. Takva pšenica kod koje se ispolje vidljivi simptomi, gubi na kvalitetu i postaje neupotrebljiva. Na primer, ako je 15% zrna zahvaćeno crnim tačkama, proizvođači brašna ga mogu odbaciti. Zrno pšenice ne samo da je fizički neupotebljivo već se javlja još jedan opasan problem. Pojava alternarie stvara mikotoksine, što dodatno ugrožava upotrebljivost pšenice.

Alternaria u Americi i Engleskoj
U Sjedinjenim Američkim Državama zrna pod uticajem crne tačke – alternarie smatraju se oštećenim i upitnim za dalju upotrebu. Dozvoljeni prag je svega 2% do 4% oštećenja. Slično je i u Engleskoj, gde stalna vlaga pogoduje razvoju ove bolesti pa su ratari stalno na oprezu.

Kako se alternaria na pšenici može pojaviti kod nas?
Iako alternaria nije tipična za naše krajeve, godine sa obilnim padavinama i visokom vlažnošću vazduha mogu dovesti do njenog širenja. U takvim sezonama verovatnoća pojave bolesti, koje možda dugo nismo imali, značajno raste. Zato je važno biti spreman i dobro informisan – jer što bolje razumemo potencijalne pretnje, to ćemo ih lakše suzbiti. Promena klime donosi i nove mikroklimatske uslove pa samim tim i nove bolesti. Usled toga, moramo biti spremni, kako bi na vreme reagovali. Zbog toga, nemoijte na svoju ruku raditi, već sve u dogovoru sa stručnjacima-agronomima koji će dati dobar savet.
Ako želite više o pšenici, kliknite na link ispod.