OTKRIJTE MOĆ PRIRODNOG ANTIBIOTIKA KOJI JAČA IMUNITET
Sremuš (Allium ursinum), poznat i kao divlji beli luk, moćna je lekovita biljka. Pomaže detoksikaciju organizma, jača imunitet i deluje antibakterijski. Sadrži alicin – prirodni antibiotik koji uništava bakterije, viruse i gljivice. Bogat je vitaminom C, mineralima i esencijalnim uljima.
Kako da prepoznate sremuš i gde ga možete naći?
Sremuš se najčešće nalazi kao samorastući i prirodi. Najčešće ga možete naći u vlažnim šumama, pored potoka i rečnih dolina. Rasprostranjen je u Srbiji, posebno na Kopaoniku, Staroj planini i Fruškoj gori ali i drugim oblastima širom zemlje. Sremuš je zelene boje, uugih, sjajnih listova koji mirišu na beli luk. Ima male, bele cvetove koji cvetaju u aprilu i maju. Ako protrljate list – osetićete intenzivan miris luka.

Kada i kako se bere?
Sremuš se bere u proleće, od marta do maja, dok su listovi mladi. Berite ga u čistim predelima, daleko od puteva. Nemojte čupati biljku iz korena već koristite makaze ili nož.
Kako se čuva?
Sremuš se koristi u svežem stanju, ali ako ga nabarete u većoj količini, možete ga sačuvati na nekoliko načina. Najbolje je da se zamrzne ili osuši. Postoji još jedan način a to je da ga izblendirate zajedno sa orasima i malo maslinoovog ulja. Međutim, najčešća i najbolja primena je u svežem stanju kao salata.

Kako se koristi?
Sremuš osim u salate, možete da dodate u čorbe, sosove i variva. Njegov jak ukus daje posebnu aromu jelima, a donosi brojne zdravstvene koristi. Snižava holesterol i čisti krv. Jača imunitet i poboljšava varenje.Snižava krvni pritisak i pomaže u detoksikaciji jetre i bubrega.
Lekovita svojstva sremuša
Sremuš je izuzetno cenjen u narodnoj medicini zbog brojnih zdravstvenih koristi a ovde izdvajamo najznačajnije:
Detoksikacija organizma – čisti jetru i bubrege od toksina.
Jača imunitet – zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i sumpornih jedinjenja.
Snižava krvni pritisak – poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Poboljšava varenje – stimuliše rad creva i pomaže kod nadutosti.
Prirodni antibiotik – doprinosi borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.
Reguliše holesterol – snižava nivo lošeg (LDL) i povećava dobar (HDL) holesterol.
Evo još jedne lekovite biljke koja slobodno raste u prirodi.