You are currently viewing PRAVILNA REZIDBA VOĆA

PRAVILNA REZIDBA VOĆA

NAJVEĆE GREŠKE KOD REZIDBE VOĆA

Rezidba voća je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera koja direktno utiče na kvalitet i količinu plodova, zdravlje biljaka i njihovu dugovečnost. Iako deluje jednostavno, pravilna rezidba zahteva određeno znanje i iskustvo, jer svaka greška može imati dugoročne posledice na rast i rodnost voćke. Međutim, za rezidbu voća važi osnovno pravilo koje glasi: bolje uraditi ikakvu rezidbu nego nikakvu. Naravno, najbolja je pravilna i pravovremena rezidba.

Zašto je rezidba voća važna?

Pravilna rezidba osigurava:

Osnovna pravila rezidbe voća i vinove loze

  1. Rezidba u pravo vreme:
    • Zimska rezidba – obavlja se dok je biljka u fazi mirovanja (decembar–mart). Idealan je trenutak kada prođe opasnost od jakih mrazeva.
    • Letnja rezidba – koristi se za uklanjanje viška mladara i formiranje krošnje.
  2. Pravi alat:
    Koristite oštar i čist alat (makaze, testere, noževe) kako biste izbegli lomljenje grana i širenje infekcija. Redovno čistite i dezinfikujte alat kako biste sprečili širenje patogena.
  3. Pravilan rez:
    • Rez mora biti gladak i napravljen pod blagim uglom, neposredno iznad pupoljka ili grananja. Izbegavajte previše duboke rezove koji mogu oštetiti osnovu grane. Nakon rezidbe, obavezno tretirajte veće rane voskom za voćke kako biste sprečili infekcije.
  4. Uklanjanje oštećenih i bolesnih grana:
    Isečene grane predstavljaju izvor bolesti i štetočina, stoga ih je potrebno ukloniti nakon rezidbe, odneti iz voćnjaka i spaliti kao i sve mumificirane plodove.

Najčešće greške kod rezidbe voća

  1. Prekomerna rezidba
    Uklanjanje prevelikog broja grana može oslabiti biljku i smanjiti njen prinos. Balans između uklanjanja starih i očuvanja mladih rodnih grana je ključan.
  2. Rezanje u pogrešno vreme
    Prekasna ili prerana rezidba može ugroziti biljku. Na primer, rezanje tokom mrazeva izaziva pucanje grana i slabije zarastanje rana.
  3. Ostavljanje suviše dugih čokota vinove loze
    Ukoliko ostavite preduge čokote, pupoljci neće imati dovoljno energije za pravilan razvoj, što dovodi do slabijeg rasta novih grana.
  4. Nepotpuno uklanjanje bolesnih delova
    Ako se bolesne grane ne uklone u potpunosti, patogeni se šire na zdrave delove biljke.
  5. Nepoštovanje oblika krošnje
    Krošnja mora biti pravilno formirana kako bi voćka dobila dovoljno svetlosti i vazduha. Pogrešan oblik može uticati na smanjenje prinosa i pojavu bolesti.
  6. Upotreba tupog alata
    Tupi alati stvaraju neravne rezove koji otežavaju zarastanje rana i povećavaju rizik od infekcija.

Evo više reči o zelenoj rezidbi

Leave a Reply