Kod prave organske proizvodnje, bez hemijskih sredstava i sa ručnim radom u čupanju korova, okopavanju i uklanjanju bolesnih biljaka, dolazi do velikih gubitaka koji idu i od 30% do 60% gubitka roda. Ono malo plodova što preživi u prirodi, prodaje se po višoj ceni kako bi se pokrili troškove proizvodnje i omogućilo proizvođaču zaradu. Ti veliki gubici u proizvodnji su jedini uslov tako visokih cena organske hrane.

Organska hrana kao pojam koji se koristi nez rezerve
Danas se pod pojmom “organska hrana” uzuma sve zdravo za gotovo. Međutim, mora da se zna, da prava organska proizvodnja ne postoji i nije održiva u smislu da može da zameni konvencionalnu i prehrani stanovništvo na Planeti. Organska proizvodnja je mala i namenjena je samo onima koji imaju novca da plate takav proizvod.
Organska proizodnja prevenstveno je održiva na manjim parcelama gde većina poslova u zaštiti i negi biljaka može da se obavi ručno. https://zelenanit.rs/organska-proizvodnja-priroda/
Zašto su troškovi veći?
- zabrana upotrebe hemisjkih sredstava i veštačkih đubriva znači više ručnog rada i manje prinosa.
- prirodni preparati su skuplji od sintetičkih.
- gubici u rodu povećavaju cenu svake preostale biljke ili ploda.

Komercijalna organska hrana kada profit preuzima glavnu ulogu
Na velikim parcelama i u plastenicima, deo proizvođača koristi dozvoljena, a ponekad i nedozvoljena sredstva kako bi smanjili gubitke i povećali prinos. Ne rade svi tako, ali iskustvo pokazuje da se pojam „organski“ ponekad zloupotrebljava radi brže zarade.
Evo koje su moguće prevare u organskoj proizvodnji https://zelenanit.rs/organska-farsa/
Strogi uslovi za dobijanje sertifikata
Prava organska proizvodnja mora da se odvija na zemljištu koje najmanje tri godine nije tretirano hemijskim preparatima. Proces poznat kao konverzija zemljišta. Tokom tog perioda proizvođač može da gaji hranu, ali uz oznaku da je parcela u prelaznoj fazi.

Koliko su naša zemljišta čista i pogodna za ovakvu proizvodnju, ostaje otvoreno pitanje.
Kako prepoznati prave organske proizvode
Kupujte od proizvođača koje lično poznajete. Raspitajte se o preporukama i sertifikatima. Ne verujte slepo oznakama i uvek kada ste sumnjičavi proverite reputaciju proizvođača.
„Da li da kupim organsku kajsiju za 600 dinara po kilogramu?“ – pitao me je komšija. Moj odgovor je bio: „Ne bih dao toliko, ma koliko organska bila.“
U NASTAVKU PROČITAJTE I OVO
