VIRUS PRLJAVIH RUKU KOJI SE PRENOSI FEKALIJAMA
Pre nekoliko godina digla se velika prašina oko noro virusa koji su otkriveni na malini. Noro virusi su virusi koji se javljaju kao posledica loše higijene naročito ukliko se ruke ne operu nakon nužde.
Iako je Srbija najveći izvoznik malina u Evropi, od prošle godine izvoz je pod posebnim nadzorom EU upravo zbog norovirusa koji se pojavio u nekim isporukama koje su stizale iz Srbije.
Virus se zadržava na površini ploda i izuzetno je otporan i može dugo da opstane u prirodnoj sredini, pa je loša higijena tokom gajenja, berbe, otkupa ili skladištenja malina ali i drugog voća ‒ dovoljna za širenje zaraze. Zbog toga je odavno donešeno pravilo da se svo voće i povrće bere u higijenskim uslovima i po mogućstvu sa zaštitinim rukavicama. Koliko se ta obaveza danas ispunjava posebno je pitanje, naročito ukoliko dobijemo simptome tzv stomačnog gripa.
NORO VIRUS ZA MNOGE JE NEPOOZNANICA ALI JE PRISTUTAN ODAVNO
Norovirus je vrlo zarazan, a najčešće se širi putem hrane ili vode koja je zagađena fekalijama . Zaraza se može proširiti bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Proliv, povraćanje i bol u stomaku obično počinju 24 do 48 sati nakon konzumiranja hrane. Simptomi norovirusa traju najčešće tri dana, a većina ljudi se potpuno oporavi bez lečenja.

Virus se izlučuje putem stolice i nekoliko dana nakon prestanka simptoma, pa ga često nazivaju „fekalnim virusom", ali i „ferari virusom", jer se vrlo brzo širi i prenosi.
JESMO LI MI ČISTA NACIJA?
Zbog svega navedenog, kako se ne bi bruklai prilikom izvoza, pa da pošiljke iz Srbije opet budu vraćene jer je otkriven ovaj virus koji nije ništa drugo nego virus prljavih ruku, važno je da se povede računa prilikm berbe ne samo maline već i drugogo voća i povrća.
Za one koji konzumiraju sve one namirnIce koje je se koriste u svežem stanju tj ne obrađuju se termički, važno je da se dobro, dobro operu, da se ostave da odstoje u vodi i da se nekoliko puta dobro isperu, kako ne bi imali eventualnu infekciju ovim virusom.
Obavezno perite ruke i nosite zaštitne rukavice prilikom branja. I uvek kada ste prekinuli berbu i otišli nekim drugom poslom na pauzu, cigari ili u WC, po povratku na nastavak branja, navucite nove, čiste rukavice.
Kao virus prljavih ruku jednako se javlja na svom voću i povrću posebno tokom leta i to prilikom manipulacije kontaminiranim prstima. Može da se javi na svom jagodastom voću, povrću, jabučastom voću i salati.


Leto je period kada se ovaj virus javlja i žargonski je nazvan " stomačni grip " koji daje opisane simptome. Posebno su osetljivi hronični bolesnici, deca i starije osobe i nije bezazlen jer može da izazove dehidriranje organizma što zahteva bolničko lečenje.
ŠTA KAŽU ISPITIVANJA?
Nedavno je izvršeno jedno veliko ispitivanje o navici pranja ruku nakon upotrebe toaleta u restoranima, kafićima i nekim firmama. Ubačeni su detektori koji su merili tj računali koliko puta se upotrebio pisoar ili wc i koliko su se puta nakom puštanja vode oprale ruke. Posebni detektori su beležili rad slavina. Rezultati koji su dobijeni nisu bili ohrabrujući, jer je svega 65% korisnika pralo ruke nakon upotrebe toaleta. Takođe, vršena su i ispitivanja na koji način se peru ruke, tj ko ih pere duže od 20 sekundi. I tu nisu bili sjajni rezultati. Prema novodima nekih istraživača u Engleskoj, velika prljavština je registrovana u pabovima i to verovali ili ne u kikriikiju koji se služi uz pivo u kome su pronađene neke fekalne bakterije kao što su Escherichia colly i Shigella.
Kod nas nije ništa bolja situacija. Restorani brze hrane ( da ih ne imenujemo ) su jedni od najprljavijih mesta jer retko ko od zaposlenih opere ruke. Menadžeri muku muče da ih nuače da to čine pa se opet fekalne bakterije i mnogi virusi nalaze u držačima za sladoled, automatima za kafu i sl. A neretko ti isti radnici koji manipulišu hranom, moraju i da očiste lokal i spreme toalete. Znate li, kome ko tamo radi, uopšte padne na pamet da opere ruke!?
Problem je što se dodiruje i novac i hrana a rukavice koje se nose bi trebalo da se menjaju svaki čas ali se to naravno ne dešava.
Osim restorana mnoge lične stvari koje koristimo svakodnevno prepune su opasnih mikroorganizama a tu spadaju: mobilni telefoni, tastature, slušalice, kvake, sve ručke za otvaranje aparata u domaćinstvu na frižideru, šporetu, mašini za veš, fritezi, ručicama kojima se pušta voda u vodokotlićima itd...itd....