BERBA JE SAMO POČETAK
Berba voća nije završna etapa u voćnjaku. Ona označava prelazak u novu fazu – pripremu biljaka za zimsko mirovanje. Voćnjak traži našu pažnju tokom cele godine. Nega voćnjaka je direktno povezana za uspešan prinos sledeće sezone koji direktno zavisi od pravilne nege nakon berbe.
PRIRODA I JESEN. ŠTA SE DEŠAVA S VOĆKAMA?
Nega voćnjaka počinje tokom jeseni kada biljke usporavaju vegetativne procese, smanjuju fotosintezu i skladište hranljive materije u koren. Topla i sunčana jesen može zbuniti biljke, izazivajući opasne pojave poput bubrenja pupoljaka i ponovnog olistavanja. S druge strane, nagla zahlađenja mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja, poput izmrzavanja pupoljaka i pucanja kore.
SPREČITE NEGATIVNE POSLEDICE
Sada je monenat da se pozabavite negom. Bez obzira koje voće proizvodite, znajte da je svo voće izuzetno lekovito.
PRSKANJE UREOM
Ako lišće ne opadne prirodno, preporučuje se prskanje rastvorom uree (5%). Ovo pospešuje odbacivanje lisne mase i ima dodatno fungicidno delovanje, suzbijajući bolesti poput čađave krastavosti jabuke. Najbolji efekti se postižu pre nego što lišće promeni boju u žutu.
UKLANJANITE BOLESNE GRANE I MUMIFICIRANE PLODOVE
Kada biljka zbaci lišće, potrebno je ukloniti suve, polomljene i bolesne grane, kao i mumificirane plodove. Ovi ostaci su utočište za prouzrokovače bolesti i štetočine, te ih treba odneti iz voćnjaka i spaliti. Na manjim površinama ovo se radi ručno, dok se na većim uklanjanje grana obavlja tokom zimske rezidbe.
ČIŠĆENJE KORE
Metalnom četkom ili posebnim strugačima uklanja se stara kora sa debla i grana, zajedno sa mahovinom, lišajevima i gnezdima gusenica. Ovo pomaže u eliminaciji štetočina koje prezimljuju na stablu.
OSNOVNO ĐUBRENJE DAJE ZDRAV VOĆNJAK
Jesen je vreme za osnovno đubrenje voćnjaka. Koristite đubriva bogata fosforom, dok sadržaj azota treba biti smanjen, jer azot može izazvati nepoželjan rast u ovom periodu.
JESENJE PLAVO PRSKANJE KAO KLJUČNI KORAK
Nakon berbe, kada lišće počne da opada, obavlja se plavo prskanje preparatima na bazi bakra. Ovo prskanje je obavezno jer suzbija uzročnike mnogih bolesti, poput rogača šljive, monilioze koštičavih voćki, bakterioznih plamenjača jabuke i kruške, kovrdžavosti lišća breskve i drugih problema.
NAPOMENA: Prskanje treba izvesti po stabilnom vremenu, bez vetra i na temperaturama iznad 10°C. Količina vode treba da bude 600 litara po hektaru za vinograde, odnosno 1200–1500 litara za voćnjake, kako bi se biljke temeljno pokrile rastvorom. Ovo je i period kada se može pripremiti zemljište za podizanje novog voćnjaka.
KREČENJE STABALA UZALUDAN POSAO
Iako mnogi voćari kreče stabla radi dezinfekcije, ova mera je nepotrebna i može biti štetna. Krečenje odbija sunčeve zrake, što tokom zime može povećati rizik od izmrzavanja stabala. Pravu zaštitu pruža plavo prskanje.
U voćnjaku nema odmora, ali trud se uvek isplati!
U nastavku pročitajte još i ovo: