NASTUPIO JE PERIOD KADA U VOĆNJAKU IMA PUNO POSLA
Bez obzira da li ste hobista i imate mali voćnjak od desetak ili više stabala ili ste vlasnik velikog, i profesionalno se bavite voćarstvom, jedno je sigurno. Kada se berba voća završi, nastupa period kada u voćnjaku počinju ozbiljni radovi. Cilj je da se stabla pripreme za prezimljavanje, da se smanji potencijal i brojnost štetočina koje prezimljuju u korama stabala a ujedno i infektivni potencijal patogena.
Sanjite potencijal štetočina
U voćnjacima su prisutne različite forme štetočina koje prezimljavaju u različitim skrovištima. Neke štetočine prezimljavaju u opalom lišću, neke u opalim plodovima a opet ima onih koji prezimljuju u ranama na granama ili ispod kore.
Kada sve ovo uzmemo u obzir onda je potrebno preduzeti konkretne mere koje podrazumevaju da se sakupe svi opali plodovi, kao i oni koji su zaostali na stablu. Takođe potrebno je sakupiti i sve sasušene i smežurane ili narodski rečeno mumificirane plodove. Sve te plodove, potrebno je sakupiti, ukloniti iz voćnjaka i po mogućstvu spaliti. Na taj način se sprečava da oni budu izvor zaraze za sledeću sezonu. Opalo lišće takođe treba sakupiti, izneti iz voćnjaka i spaliti.

Jesenja rezidba kao preventiva
Kada se završi sa tim poslom, na red dolazi sledeći. Pregledajte svako stablo u voćnjaku i po potrebi obavite rezidbu gde ćete ukloniti sve suve, polomljene, zaražene ili na bilo koji način oštećene grane. Rezidbu obavite duboko sve do zdravog tkiva. Sve rezove bi trebalo da premažete voćarskim voskom. Nakon navedenih operacija, neophodno je obaviti i jesenje tretiranje voćaka, kako bi se umanjio infektivni potencijal u narednoj vegetaciji. Izvodi se zaštitnim sredstvima na bazi bakra, kada sa stabla voćke otpadne 60 - 70% lišća.
Jesenje oranje voćnjaka
Još jedna mera je jesenje oranje koje bi trebalo da obavite na manjoj dubini (15 – 18 cm), kako bi izbegli povrede korenovog sistema voćaka. Ako pak posedujete voćnjak podignut na kosini, tada je dovoljno da se obradi samo površina oko stabla, kako kasnijom obradom cele površine i usled padavina, ne bi došlo do spiranja zemljišta i ogoljavanja korenovog sistema.
Večita dilema oko đubrenja
E sada dolazimo do još jedne veoma važne agrotehničke mere a to je đubrenje. Oko ove mere oduvek se lome koplja jer postoje dve struje. Po jednoj je, da je besmisleno đubriti voćnjak koji se sprema za zimski san i da to treba raditi u rano prleće a po drugoj, da je ovo obavezna mera jer direktno utiče na rodnost, kvalitet plodova, strukturu zemljišta i povećava otpornost voćaka na niske temperature.
Ukoliko se odlučite za đubrenje potrebno je da uradite analizu zemljišta i da u zavisnosti od dobijenih rezultata koristite organska i mineralna đubriva.

Organska đubriva pospešuju razvoj mikroorganizama, koji potpomažu bolje usvajanje hraniva od strane voćaka i popravljaju strukturu zemljišta. Ukoliko ga imate ili ste uspeli da ga nabavite dobro zgoreli stajnjak je najbolji.
U zavisnosti od starosti voćnjaka i dobijenih rezultata potrebna su i mineralna đubriva u količini od 400 - 800 kg/ha. U ovom periodu koriste se mineralna sa manjim procentom azota a većim procentom fosfora i kalijuma.
Usled padavina azot se lako ispira i prenosi u dublje slojeve zemljišta gde je nedostupan voćkama, dok se kalijum i fosfor sporije razlažu i u dužem periodu su dostupni.
Azot inače inicira stvaranje zelene mase, pa povećana količina azota može dovesti i do provociranja kretanja i ranog buđenja u uslovima toplih zimskih dana koji nisu isključeni usled klimatskih promena.

Krečenje stabala
Ova mera je toliko prisutna kod vlasnika manjih voćnjaka a jedina je mera koja ne daje baš nikakve rezultate sem estetskih. Čak može da dovede i do štetnih efekata, jer bela boja odbija sunčeve zrake, što može biti posebno opasno ukoliko nastupe oštra zima za jakim niskim temeparturama pa okrečena stabla mogu da izmrznu.
Kod mnogih vlada mišljenje da se krečenjem smanjuje inokulacioni potencijal prezimljujućih štetočina, jer kreč uništava neka legla i jajašca. Nije dokazana apsolutna tačnost tih navoda a u tu svrhu ukoliko je baš i potrebno mogu da se upotrebe hemijska sredstva za konkrtenu namenu.