KAKO DA OD SVEGA PAR KOZA ODLIČNO ZARADITE?
Držanje koza je veoma isplativo posebno ako se fokusirate na preradu kozijeg mleka. Ovo je otkrio Selimir Jelic koji ima svega dvadesetak grla alpskih koza, koje drži u jednom selu u okolini Smedereva. Od mleka koje dobije pravi sir. Međutim, i ako na našem tržištu ima u ponudi kozijeg sira i konkurencija je veika, Selimir se dosetio pa je rešio da sir pakuje u teglice koje naliva maslinovim uljem. Na ovakav način spojio je srpsku tradiciju sa mediteranom pa je za kratko vreme uspeo da nađe kupce koji mu gotovo razgrabe celu količinu. Poseban ukus i nadasve kvalitetan proizvod vrlo brzo su našli put do kupaca. Porudžbine se šalju poštom a postoji mogućnost i direktne kupovine.
Malo stado a veliki profit.
Koze su zdrave, mahom brste trave i vrlo malo im se daje seno pa se čak i zimi kada nema snega, puštaju na pašu gde pronalaze travke koje im prijaju. Na takav način se proizvodi kvalitetno mleko koje ide na preradu i u mini radionici nastaje sir koji sem arome, nema teških mirisa koji su tipični za ovakvu proizvodnju. Sve se proizvodi na tardicionalan način bez upotrebe hemijskih sredstava, što je od izuzetne važnosti jer je kozji sir oduvek bio na glasu, kao izuzetno korisna i hranljiva namirnica. Takođe u prodaji su surutka i mleko.
Nisu potrebna velika ulaganja!
Za ovakve mini farme, nije potrebno puno ulaganja. Najveća stavka je ulaganje u kupovinu par odličnih koza. Obično se krene sa četiri do pet grla i već kod prve ture vrati se deo uloženog. Potrebno je da imate i odgovarajući objekat i pašnjake u blizini jer koze ne vole kada su zatvorene. Obavezan je veterinarski nadzor, matičenje i plaćanje obaveza prema državi ukoliko imate registrovano poljoprivredno gazdinstvo, što je imeprativ jer tada stičete pravo za sve ostale vidove pomoći koje daje država. Međutim ako želite da dopunite svoj budžet, u penziji ste a još uvek zdravi i orni za posao, ovo bi bio pravi izbor za vas.
Mini farma koza je odlična investicija za mlade koji odluče da ostanu ili da dođu da žive na selu. Nisu velika ulaganja a ako se mleko prerađuje u sir kome se dodaju i određeni začini, cena se kreće od 1.000,00 do 3.000,00 dinara za kilogram sira, što je odličan motiv da se okušate u ovoj delatnosti.
Ne oklevajte ukoliko ste u dilemi a imate uslova
Kada imate malo stado i ne baš dobre usove za veći broj grla a usput imate obilje pašnjaka i sveže trave, koze mogu biti odličan izbor. Blizina većih gradova a posebno Beograda omogućava brzu isporuku a današnji savremeni i urbani potrošači, ne samo da nemaju vremena, već i ne žele da odlaze u kupovinu pa sve rešavaju klikom na dugme, što opet malim proizvođačima ide u prilog jer se porudžbine primaju putem mejlova i sms poruka pa se sve organizuje brzo i jednostavno.