You are currently viewing KAJSIJA ZA POČETNIKE DRUGI DEO

KAJSIJA ZA POČETNIKE DRUGI DEO

Kajsija je voće koje zahteva pažnju i pravilnu negu tokom cele godine. Kajsija je popularna i u mediteranskom podneblju te usled molbe čitalaca, u ovom tekstu ćemo se fokusirati na pravilnu rezidbu, zaštitu od prolećnih mrazeva i predstavićemo sorte koje najbolje uspevaju u mediteranskom podneblju.

Rezidba je ključna za pravilan razvoj krošnje, kvalitet plodova i dugovečnost stabla. Postoje tri osnovne vrste rezidbe kajsije:

1. Rezidba za formiranje krošnje. Ova rezidba se izvodi u prvim godinama života biljke. Cilj je da se formira stabilna i prozračna krošnja koja će omogućiti dobro osvetljenje i cirkulaciju vazduha. Najčešći oblik krošnje za kajsiju na Mediteranu je kotlasta krošnja, gde se ostavljaju 3-5 glavnih grana pod širokim uglom, a centralni deo krošnje ostaje otvoren.

  • U prvoj godini nakon sadnje skratite glavni izboj na visinu od oko 80 cm.
  • U drugoj godini odaberite 3 do 5 dobro raspoređenih grana koje će činiti osnovu krošnje i skratite ih na oko 50 cm.

2. Zimska rezidba, se radi krajem zime, kada su temperature stabilne i nema rizika od jakih mrazeva. Glavni cilj je uklanjanje suvih, bolesnih i oštećenih grana, kao i proređivanje krošnje kako bi sunčeva svetlost dopirala do svih delova drveta. Obavezno uklonite i sve mumificirane plodove koji su opstali na garanama, kako bi sprečili pojavu truleži ploda (Monilia sp.)u sledećoj sezoni.

3. Letnja rezidba ili rezidba na zeleno, služi za proređivanje preopterećenih grana i poboljšanje kvaliteta plodova. Najbolje je obaviti ovu rezidbu odmah nakon berbe.

  • Uklonite suvišne izbojke koji ometaju provetravanje krošnje.
  • Skratite grane koje su iscrpljene rodom.
  • Proverite i uklonite zaražene ili suve grančice.

Koristite oštar i dezinfikovan alat. Pratite pravilo "manje je više" – bolje je ukloniti manje grana nego previše. Nakon rezidbe, veće rane premažite voćarskim voskom kako biste sprečili infekcije.

Prolećni mrazevi mogu naneti ozbiljnu štetu kajsiji, posebno u fazi cvetanja. To je najvažniji razlog zašto kajsija ne donosi plodove godinama iako uredno cveta, Evo nekoliko metoda zaštite od prolećnih mrazeva:

  • Dimljenje. Pravljenje dima pomoću vlažnih grana ili sena može pomoći u zaštiti cvetova. Već oko ponoći krenite sa dimljenjem, palite vatru i to održavajte sve do zore kada su po pravilu najniže temperature.
  • Prekrivanje stabala agrofolijom. Manja stabla se mogu prekriti zaštitnim materijalom. Ako imate protivgradnu mrežu (ovo je uglavnom kod velikih profesionalnih zasada ) otkrivanje mreže može da bude od velike koristi.
  • Navodnjavanje. Sistem kap po kap može povećati temperaturu oko stabla i smanjiti rizik od smrzavanja. Ovde bi trebalo d abudete posebno obazrivi.
  • Izbor položaja: Sadite kajsije na uzvišenim terenima gde je manji rizik od mraza.

Mediteranska klima je idealna za kajsije, ali neke sorte se posebno ističu po otpornosti i kvalitetu plodova:

  • "kečkemetska ruža" Rano sazreva, plodovi su slatki i aromatični.
  • "novosadska rodna" Odlična kajsija za toplije klime.
  • "hungarian best" (,ađarska najbolja). Ova kajsija ima sočne plodove koji su pogodne za svežu konzumaciju i preradu u džem, slatko ili sok.
  • "bergeron" je kasna sorta, otporna na blaže prolećne mrazeve.

Kod kupovine sadnica, kada vam kažu da je neka sorta otporna na bolesti, znajte da vas lažu. Ne postoji ni jedna biljka koja je otporna na biljne bolesti.

Kajsija je zahvalna za sadnju u mediteranskom podneblju, ali zahteva pažljivo planiranje i redovnu negu. Pravilna rezidba, odgovarajuća zaštita od mrazeva i izbor otpornih sorti, ključ su uspešnog gajenja.

Evo zanimljivog teksta o tipičnom mediteranskom voću

Leave a Reply