You are currently viewing NEMOJTE VIŠE GREŠITI – EVO KOJU LUBENICU TREBA DA BIRATE!

NEMOJTE VIŠE GREŠITI – EVO KOJU LUBENICU TREBA DA BIRATE!

Leti ne tražimo mnogo – samo hlad i parče dobro rashlađene lubenice. Ali, baš kad pomislite da je lubenica najjednostavnije povrće na svetu – eto dileme: lubenica sa semenkama ili bez?

Jedni tvrde da semenke kvare užitak jer ih morate pljuckati ili čistiti, drugi pak tvrde da su  zdravlje. Pa, kome verovati – jeziku ili nauci?

Njanovija selekcija , stvorila je mini lubenice bez koštica, koje su čak i slađe i zgodne su za decu, starije i sve koji žele uživanje bez pljuvanja zrna. Nastale su ukrštanjem i prirodnim selekcijama, a ne genetskom modifikacijom – što je česta zabluda.

Imaju istu količinu vode, sličan sadržaj vitamina A i C, bogate su antioksidansima kao što je likopen, a šećeri su gotovo identični kao kod klasične lubenice.

Ali… nešto ipak fali.

Ako vas zanima zašto je lubenica kraljica voća, pročitajte ceo tekst o tome https://zelenanit.rs/slatke-lubenice-osvezenje/

Verovali ili ne, semenke od lubenice su prava mala superbomba. Kada se dobro osuše i ispeku, one postaju hrskavo meze bogato magnezijumom, cinkom, gvožđem i proteinima.

Pored toga, sadrže arginin, aminokiselinu koja pomaže zdravlju srca, i dobre masne kiseline koje su korisne za mozak i metabolizam.

Naravno, pojedete li ih sveže iz lubenice – nećete odmah postati najzdravija osoba na Planeti, ali će vam i dalje pružiti finu dozu vlakana i nekih hranljivih materija.

Ako gledamo samo ukus i praktičnost – lubenica bez koštica vodi 1:0.

Ako gledamo celokupnu nutritivnu sliku – lubenica sa košticama je pobednik, ali samo ako ih pojedete ili pripremite na pravi način.

Zato – najbolje rešenje? Pojedite obe! Ili još bolje, lubenicu sa košticama, pa ih osušite, ispecite i grickajte uz vašu omiljenu seriju. Zdravije od čipsa, a bez griže savesti.

Evo još malo o lubenici

Leave a Reply