ZAKIDANJE ZAPERAKA KAO VAŽNA MERA U POVRTARSTVU
Paradajz je jedna od najčešće gajenih biljaka u domaćim baštama i plastenicima. Iako se na prvi pogled čini jednostavnim za gajenje, kako bi se dobili zdravi, ukusni i sočni plodovi, potrebno je posvetiti pažnju pravilnoj nezi. Jedan od najvažnijih agrotehničkih postupaka u proizvodnji paradajza jeste zakidanje zaperaka. Za ovo mnogi početnici ne znaju, a upravo ta greška može značajno smanjiti rod.

Šta su zapravo zaperci?
Zaperci, ili zalisci, su bočni izdanci koji izrastaju iz pazuha između glavne stabljike i listova biljke paradajza. Iako deluju kao prirodni deo rasta, njihovo nekontrolisano razvijanje dovodi do prekomernog grananja biljke, povećane lisne mase, smanjenog provetravanja i slabijeg pristupa svetlosti granama sa plodovima.

Najveći problem koji zaperci stvaraju jeste to što odvlače energiju biljke sa glavne stabljike i formiranih cvetova na nepotrebne bočne izdanke. Rezultat toga je manji broj plodova koji često kasne sa zrenjem i nisu kvalitetni.
Zašto je zakidanje zaperaka važno?
Zakidanje zaperaka omogućava biljci da zadrži pravilan oblik, bolju cirkulaciju vazduha između listova, optimalno osunčavanje i ravnomerno dozrevanje plodova. Time se direktno smanjuje rizik od razvoja gljivičnih bolesti, poput plamenjače i pepelnice, koje se lako šire u zbijenom i vlažnom biljnom sklopu.
Redovnim uklanjanjem zaperaka paradajz troši više energije na formiranje i nalivanje plodova, a manje na nepotrebni vegetativni rast. Ovo direktno utiče na prinos i kvalitet.

Kada i kako se vrši zakidanje zaperaka?
Zaperke je najbolje zakidati kada su mali, dugi 3 do 5 centimetara. U toj fazi su mekani i lako se uklanjaju prstima. Važno je da se to radi pažljivo, kako ne bi došlo do oštećenja stabla ili listova.
Idealno vreme za ovu operaciju je ujutru, po suvom i sunčanom vremenu. Tada su biljke čvrste, a rane koje nastaju prilikom zakidanja brzo zarastaju. Ukoliko se zaperci uklanjaju po vlažnom vremenu, povećava se rizik od prodora patogena kroz sveže rane.

Da li sve sorte paradajza zahtevaju zakidanje?
Nisu sve sorte paradajza iste kada je u pitanju potreba za zakidanjem zaperaka. Indeterminantne sorte, koje ne prestaju da rastu tokom sezone i daju plodove postepeno, zahtevaju redovno zakidanje. Sa druge strane, determinantne sorte, koje rastu do određene visine i rađaju odjednom, obično se ne zakidaju jer prirodno formiraju kompaktniji oblik.

Ipak, i kod determinantnih sorti ponekad je potrebno ukloniti po neki zaperak kako bi se biljka bolje provetravala, naročito u gustoj sadnji što je često u plastenicima.
Pravilno zalamanje
Osim zakidanja zaperaka, u toku vegetacije preporučuje se i uklanjanje donjih listova, naročito onih koji dodiruju zemlju. Time se dodatno smanjuje rizik od bolesti i poboljšava cirkulacija vazduha. Na kraju vegetacije, kod sorti koje se uzgajaju na štapu, može se ukloniti i vrh stabla kako bi biljka svu energiju usmerila na zrenje već formiranih plodova.

Zakidanje zaperaka kod paradajza je jednostavan, ali izuzetno važan posao koji pravi razliku između prosečnog i izuzetnog prinosa.
Redovnom negom biljke, pravilnim oblikovanjem i pažljivim uklanjanjem zaperaka, svaki baštovan – bilo početnik ili iskusni uzgajivač – može ostvariti odlične rezultate.
Ako želite da saznate još o bolestima paradajza, klliknite na link ispod
