ZABLUDE O DOMAĆIM KEKSIMA
Generacijama smo verovali da smo idejni i jedini tvorci mnogih brendova koji su postali sinonim za sećanje na lepa detinjstva i uživanje u slatkim raznim ukusima čokolade i keksa. Zablude o domaćim keksima su nastale, zahvaljujući, nesumnjivom ukusu u kome smo uživali.
NEPOZNATI AUTOR KOJI IZNOSI NEKA SAZNANJA
Tekst koji je pred vama, dobio sam pre nekoliko godina i poslao mi ga je poznanik koji ga je opet dobio od nekog u lancu slanja usled zanimljivih informacija. Hoću da kažem, da ne znam ko je izvorni autor, te verodostojnost navoda koji slede, nisam mogao da proverim pa prenosim onako kako sam i dobio uz male korekcije i prilagođavanje široj publici.
Jeste podugačak ali je svakako zanimljiv ali donekle i zabrinjavajući. Ne zbog toga, što sam zaključio da sam sve ove godine živeo u iluziji, već zbog mnogo goreg saznanja o tome da konditorska industrija ne samo kod nas već i šire, favorizuje zamene za originalne sastojke u recepturama mnogih proizvoda.
Evo o čemu je reč.
ZANIMLJIVA PRIČA O DOMAĆICI
Decenijama je na našim prostora jedan od omiljenijih bio keks „ Domaćica ” koji se proizvodio u Hrvatskoj. Mnogi brendovi kada je konditorska industrija u pitanju vode poreklo iz 50 ih godina prošlog veka kada su počele da se osnivaju fabrike. Osim „Domaćice“ tu su i drugi popularni „Plazma, Jaffa, Petite Beure“ i ostali. Verovali smo da su ih naši majstori izmislili. Ali nisu. Naši „majstori ” su samo iskopirali.
EVROPSKI TEHNOLOZI KAO IDEJNI TVORCI IZ 19. VEKA
Prve kompanije koje su pocele da eksperimentisu sa dodavanjem čokolade preko keksa bile su Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj.
Zanimljivo je da su engleski konditori prvi počeli da proizvode takav keks još u XIX veku. Međutim, francuski proizvođač Jean-Romain Lefevre je još 1846. godine proizvodnju keksa digao na viši nivo, kada je osnovao svoju fabriku u kojoj je kasnije počeo da proizvodi nadaleko čuveni keks koji je sam izmislio i kasnije nazvao „Petit Beurre.“
SREDINA 19.VEKA RENESANSA ZA NASTANAK ČAJNOG KEKSA
Sredinom XIX veka postaju popularni čajni keksići u raznim varijantama. Služeni su u aristokratskim krugovima, kao deo tadašnjih čajanki. Prvi proizvođači bili su upravo oni koji su uveli čokoladne prelive preko svojih keksića. Taj trend ubrzo su prihvatili i svi ostali konditori u Evropi.
Tokom sredine XX veka počinje i proizvodnja čokoladom prelivenog keksa u Jugoslaviji, tačnije u Hrvatskoj. Taj keks je za kratko vreme osvojio čitavo područje svojim ukusom. Iako je bio kopija originalnog evropskog keksa, nije zaostajao po kvalitetu ni ukusu.
Istorijski gledano, važno je istaći da pojmovi „čajni keks“ i „čajni kolutić“ potiču iz Evrope. Njihovi osnovni sastojci su jednostavni – brašno, puter i šećer.

Što se naših keksića prelivenih čokoladom tiče, „Domaćica“ je možda prva koja je nastala kod nas ali je zapravo kopija.
Kraš je 60-ih godina počeo da proizvodi keks i čajna peciva. U to vreme najviše su se ugledali na poznatije kolege iz Belgije. Konkretno, „Domaćica“ je gotovo identična kopija poznatog Brazil keksa belgijske kompanije Delacre, samo sa jeftinijim sastojcima.
U početku se Brazil keks prodavao isključivo u velikim pakovanjima, zajedno sa još pet-šest različitih vrsta keksa. Kasnije, kada je Delacre primetio da mnogi pokušavaju da ih imitiraju, odlučili su da taj keks ponude i u pojedinačnim pakovanjima.
Kraj I dela
Unastavku KAKO JE NASTAO PLAZMA KEKS?