You are currently viewing BOLESTI TREŠNJE

BOLESTI TREŠNJE

Trešnje su često podložne raznim bolestima koje mogu smanjiti prinos i kvalitet plodova. Iako smo navikli od detinjstva da se veremo na stare trešnje koje su uvek rađale lepe i slatke plodove, savremena selekcija je izbacila na tržište nove sorte koje su na žalost pokazale slabiju otpornost prema prouzrokovačima bolesti. Zbog toga se zasadi pod trešnjama obavezno Moraju prskati usled zaštite od bolesti. Od izuzetne važnosti je da se na vreme uoči problem, kako bi se preduzele odgovarajuće mere zaštite.

Ova bolest uzrokuje truljenje plodova i sušenje cvetova, što može značajno smanjiti rod. Pogoduje joj vlažno vreme praćeno kišom. Ovde je prevencija važna, koja zahteva da se redovno uklanjaju svi zaraženi delovi, posebno u jesen kada se vrđi zimsko prskanje voća.

Manifestuje se crvenkastim ili ljubičastim pegama koje kasnije postaju smeđe. Kako sprečiti?

  • primeniti zaštitne preparate rano u sezoni.
  • poboljšati ventilaciju krošnje.

Tamne, vodenaste mrlje na granama i plodovima ukazuju na bakterijsku infekciju. Plodovi trule i smrde. Ova bolest se ređe javlja ali je svakako prisutna.

Efikasne mere zaštite:

  • korišćenje bakarnih preparata.
  • ddržavanje higijene voćnjaka.

Uzrokuje crne, udubljene fleke na plodovima i lišću.

Prevencija:

  • primena fungicida pre sazrevanja plodova.
  • uklanjanje zaraženih plodova.

Smeđe pege na lišću koje kasnije otpadaju, ostavljajući rupe.

 Kako smanjiti rizik?

  • poboljšati cirkulaciju vazduha u krošnji.
  • redovno koristiti fungicide.

Ako rešite da podignete zasad trešnje evo šta je važno da znate:

Leave a Reply