You are currently viewing SVE ŠTO NISTE ZNALI O POPULARNIM KEKSIMA NA KOJIMA SMO ODRASLI

SVE ŠTO NISTE ZNALI O POPULARNIM KEKSIMA NA KOJIMA SMO ODRASLI

Generacijama smo verovali da smo idejni i jedini tvorci mnogih brendova koji su postali sinonim za sećanje na lepa detinjstva i uživanje u slatkim raznim ukusima čokolade i keksa.

Tekst koji je pred vama, dobio sam pre nekoliko godina i poslao mi ga je poznanik koji ga je opet dobio od nekog u lancu slanja usled zanimljivih informacija. Hoću da kažem, da ne znam ko je izvorni autor, te verodostojnost navoda koji slede, nisam mogao da proverim pa prenosim onako kako sam i dobio uz male korekcije i prilagođavanje široj publici.

Jeste podugačak ali je svakako zanimljiv ali donekle i zabrinjavajući. Ne zbog toga, što sam zaključio da sam sve ove godine živeo u iluziji, već zbog mnogo goreg saznanja o tome da konditorska industrija ne samo kod nas već i šire, favorizuje zamene za originalne sastojke u recepturama mnogih proizvoda.

Evo o čemu je reč.

Decenijama je na našim prostora jedan od omiljenijih bio keks „ Domaćica " koji se proizvodio u Hrvatskoj. Mnogi brendovi kada je konditorska industrija u pitanju vode poreklo iz 50 ih godina prošlog veka kada su počele da se osnivaju fabrike. Osim „Domaćice“ tu su i drugi popularni „Plazma, Jaffa, Petite Beure“ i ostali.  Verovali smo da su ih naši majstori izmislili. Ali nisu. Naši „majstori " su samo iskopirali.

Prve kompanije koje su pocele da eksperimentisu sa dodavanjem čokolade preko keksa bile su Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Zanimljivo je da su engleski konditori prvi počeli da proizvode takav keks još u XIX veku.  Međutim, francuski proizvođač Jean-Romain Lefevre je još 1846. godine proizvodnju keksa digao na viši nivo, kada je osnovao svoju fabriku u kojoj je kasnije počeo da proizvodi nadaleko čuveni keks koji je sam izmislio i kasnije nazvao „Petit Beurre.“

Sredinom XIX veka popularni postaju čajni keksići u raznim varijantama koji su služeni u aristokratskim krugovima. Pomenuti proizvođači su bili prvi, koji su uveli čokoladne prelive preko svojih keksića i taj trend su potom prihvatili svi ostali konditori.

Kasnije tokom sredine XX veka kreće proizvodnja keksa prelivenog čokoladom i u Jugoslaviji ( u Hrvatskoj ) koji je za kratko vreme osvojio svojim ukusom celo područje zemlje. Naravno bio je kopija originalnog keksa ali nije ni po čemu zaostajao za ukusom. Međutim istorisjki gledano, važno je da pojam čajni keks, čajni kolutić i slično čiji su osnovni sastojci: brašno, puter i šećer vode poreklo iz Evrope.

Što se naših keksića prelivenih čokoladom tiče, „Domaćica“ je možda prva koja je nastala kod nas ali je zapravo kopija.

Kraš je 60-ih godina počeo sa proizvodnjom keksa i čajnih peciva, a najvise su kopirali svoje poznatije kolege iz Belgije.Konkretno „ Domaćica “ je direktna kopija (sa jeftinijim sastojcima) od daleko poznatijeg i ukusnijeg Brazil keksa koji prozvodi belgijski Delacre. Ranije se prodavao samo u kombinaciji sa drugim njihovim keksima (velika pakovanja sa 5-6 razlicitih vrsta), ali kada su shvatili da ih svi imitiraju, počeli su keks da prodaju i u pojedinačnim pakovanjima

Kraj I dela

Unastavku KAKO JE NASTAO PLAZMA KEKS?

Leave a Reply