Skriveni šećer koji podmuklo radi loš posao
Kada pomislimo na šećer, obično nam prvo padnu na pamet čokolada, kolači i gazirani sokovi. Međutim, prava istina o šećeru je daleko opasnija nego što mislimo. Skriveni šećer se u hrani nalazi u gotovo svakom industrijskm proizvodu bez obzira da li je sladak ili slan. Njega ima čak i tamo, gde ga najmanje očekujemo. U slanim grickalicama, sosovima, senfu, zimnici, pa čak i u hlebu.

Šećer u “slanim” proizvodima
Navešću samo neke “slane” proizvode koji osim soli sadrže i šećer i to u ne malim procentima. Nesumnjivo je da dodatak šečera, čak i slanu hranu čini ukusnijom. Otvara apetit i želju da se pojede više nego što nam zapravo treba a to za rezultat daje gojaznost. Evo onih proizvoda koji se najčešće kupuju a sadrže šećer.
- Kečap sadrži i do 20 grama šećera u samo par kašika.
- Gotovi sosovi i dresinzi uvek sadrže šećer kao pojačivač ukusua, pa sladunjavi tragovi glukoze i fruktoze daju ukus kako bi “bolje prijali”.
- Viršle i salame. Ovo je tek posebna priča. I tu se dodaje šećer, opet da bi se poboljšao ukus.
- Konzervirani proizvodi kao: pasulj, kukuruz, grašak, ajvar, kiseli kratsvaci i gotovo sva zimnica često sadrže dodat šećer. A to i lepo piše na deklaraciji.
- Integralni hleb, beli hleb, čips, integralni slani keksići, grisine i sva slana peciva imaju dodati šećer u velikom procentu. Šećer daje pekarska svojstva, kvasac bolje raste a marketinški trik je da se lepi etiketa da kupujete integralni ili zdrav proizvod, a unutra skrivena doza šećera.

Rafinirani šećer – slatki otrov
Pre svega da razbijemo jednu famu oko šećera kao takvog. Dr Jagoda Jorga, proslavljena nutricionistkinja, bez dlake na jeziku, na jednom predavanju je malo ironično rekla:
” Sve je šećer!I beli i žuti i smeđi i rafinisani i nerafinisani….sve što je slatko je šećer!”
To u prevodu znači, da koji god šećer unesemo u organizam, za njegovo razlaganje je potreban insulin iz pankreasa. Razlika je samo što uz prirodni šećer iz voća unosimo i vlakna. Takav šećer se sporije razlaže i ne izaziva nagli skok insulina za razlaganje.
Rafinirani šećer je prerađen, ogoljen od bilo kakvih nutrijenata i postaje najobičnija kalorija. Kada ga unesemo, nivo insulina u krvi naglo skače, a zatim brzo pada. Rezultat? Umor, razdražljivost i želja za još šećera. Upravo zato postajemo zavisni.

Mnogi misle da je “prirodan šećer” bolji od onog u kockici. Ali naša gušterača ne pravi razliku: glukoza, fruktoza, saharoza. Sve je šećer i sve opterećuje organizam. Med, smeđi šećer, stevija, kokosov šećer imaju samo lepši naziv, ali ista priča. I to je samo još jedan oblik skrivenog šećera.
Posebno su opasni kremovi koji sadrže ćečer jer moraju. Svi do jednog su apsolutno nezdravi posebno ako se konzumiraju neumereno https://zelenanit.rs/prava-istina-o-kremovima-stetnost-kremova/
Zašto je skriveni šećer opasan?
- Dovodi do gojaznosti.
- Opterećuje pankreas i povećava rizik od dijabetesa tipa 2.
- Slabi imunitet i remeti hormone.
- Stvara zavisnost poput nikotina ili alkohola. Ima onih koji su rekli da bi se lakše “skinuli” sa kokaina nego sa šećera!
Kako da izbegnemo zamke skrivenog šećera?
- Čitajte deklaracije jer se šećer često krije pod nazivima: glukoza, fruktozni sirup, dekstroza, maltoza, kukuruzni sirup, stevija itd
- Biraj sveže i neprerađene namirnice.
- Ako želiš nešto slatko, pojedi voće, ali znaj da i tu treba imati meru.
- Pij vodu umesto sokova i aromatizovanih napitaka. Izbaci gazirano iz svog života
Osim šećera i ulja kojih ima u mnogim proizvodima takođe predstavljaju opasnost za naš organizam
