You are currently viewing RAFINISANA I NERAFINISANA ULJA: ISTINA KOJU NAM NIKO NE GOVORI!

RAFINISANA I NERAFINISANA ULJA: ISTINA KOJU NAM NIKO NE GOVORI!

U svakoj kuhinji – flaša ulja. I svi mislimo da znamo šta kupujemo. Ali da li ste se ikada zapitali šta se zaista krije u vašoj bočici ulja? Da li koristite nešto dobro – ili otrov?

Rafinisana ulja su industrijski obrađena ulja dobijena iz semena biljaka poput suncokreta, soje, kukuruza, repice. Proces uključuje visoke temperature, pritisak i – verovali ili ne – hemikalije.

Da bi ulje bilo „lepo“ na oko – bistro, bez mirisa i ukusa – ono prolazi kroz rafinaciju: dezodoraciju, izbeljivanje, neutralizaciju. Naravno, tu hemija igra glavnu ulogu, jer bez nje se ne bi dobio željeni efekat - lepa boja, miris, gustina, pa i ukus! Zvuči kao tretman za kosu, ali ovo ide u tanjir.

Nerafinisana, poznata i kao hladno ceđena ulja, dobijaju se mehaničkim ceđenjem bez dodatka hemikalija i visoke temperature. Ova ulja su prirodnija, tamnija, intenzivnijeg ukusa i mirisa.

Sadrže više vitamina E, esencijalnih masnih kiselina, antioksidanasa i fitonutrijenata. Ukratko – zdravlje u tečnom obliku.

KarakteristikaRafinisana uljaNerafinisana ulja
Proces proizvodnjeVisoka temperatura, upotreba hemikalijaMehaničko ceđenje, bez hemikalija
Ukus i mirisNeutralniPrirodni, izraženi
BojaSvetla, bistraTamnija, mutnija
Nutritivna vrednostNiskaVisoka
Rok trajanjaDug (zahvaljujući aditivima - hemikalijama)Kraći (ali prirodan)
CenaNižaViša (ali s razlogom)

Nažalost, jesu – i te kako. Posebno kad se koriste često i na visokim temperaturama. Evo zbog čega:

  • tokom rafinacije nastaju trans masti, koja izazivaju taloženje na krvnim sudovima i debelom crevu, što za posledicu ima pojavu srčanih oboljenja, gojaznost, insulinsku rezistenciju pa čak i nekih vrsta raka.
  • rafinisana ulja ne sadrže korisne nutrijente – u procesu prerade gotovo sve korisno biva uništeno jer se tokom prerade podvrgavaju visokim temperaturama
  • sadrže tragove hemikalija korišćenih u obradi, uključujući heksan, rastvarač koji se koristi u industriji plastike.

Ovo je pitanje za milion dolara, jer uz njega ide još jedno. Ako su rafinisana ulja štetna, zašto ih proizvode? Idealno – da! Ne koristite ih! Realno – teško ih možemo izbaciti, jer su jeftina i vrše posao. Svaki put kada ih koristite, siguran sam da pomislite, evo još sada i neću više. Dokle god ih ima u prodaji, kupovaćemo ih, da se ne lažemo. Međutim, smanjenje unosa i prelazak na nerafinisana ulja gde god je moguće može imati ogroman pozitivan uticaj na zdravlje.

Na primer:

  • za salate koristite hladno ceđeno maslinovo, laneno ili bundevino ulje ili bilo koje hladno ceđeno
  • za pečenje i prženje umereno koristite nerafinisano kokosovo ulje ili maslac, jer bolje podnose visoke temperature. A najbolje je mast, stara dobra svinjska! Lažu nas da korišćenje svinjske masti izaziva povećanje štetnog holesterola. Upravo suprotno. Rafinisana ulja su zaslužna za to.

Zavisi od namene. Evo nekoliko primera:

  • maslinovo ulje – za salate, kuvanje na niskoj temperaturi.
  • kokosovo ulje – za prženje, pečenje.
  • laneno ulje – za dodavanje u gotova jela (ne zagrevati!).
  • ulje od konoplje, oraha, lešnika, bundeve – prava poslastica za salate i završne ukuse.

Rafinisana ulja jesu praktična, ali kad shvatimo koliko nas mogu koštati – ni jedna flaša nije vredna zdravlja.

Ako već pazite na to da voće perete i da nema pesticida, meso birate, da bude sveže i bez antibiotika a volite integralni hleb, neka i ulje bude izbor zdravlja, a ne hemija.

Evo još malo o uljima:

Leave a Reply