ŠTA SE PROMENILO NAKON PET GODINA OD UVOĐENJA PRAVILA?
Svi oni koji su opstali u nekom poslu, slažu se da u biznisu nema emocija. Dakle posao je posao i u trci za profitom i zaradom mnogi su kadri da gaze sve pred sobom. U poljoprivredi nam je situacija pocrnela odavno i svake godijne je sve gore. Ako nisu novi nameti onda su neka pravila. Čitava poljoprivredna proizvodnja je obuhvaćena novim pravilima u svim segmentima proizvodnje, počev od proizvodnje mesa, mleka, voća, povrća pa sada i jaja.

I DALJE SE UVOZI ONO ŠTO SAMI PROIZVODIMO
Na našem tržištu sve više đubreta iz uvoza, sumnjivog i porekla i kvaliteta, uvezeno što legalnim što nelegalnim putevima. Domaći pasulj više ne postoji, cele godine jedemo paradajz iz Turske, stižu nam trešnje iz Albanije a o mesu da i ne govorimo jer domaćih klanica nema. A nema ni svinja u Sremu, koji je bio poznat po tovu. Potrebu za jajima za sada podmirujemo od domaće proizvodnje i da molimo Boga da tako i ostane.
PROIZVODNJA JAJA I PRAVILA
Ne bi li se pridružili velikoj EU ( koja da nas hoće odavno bi nas primila ) konstantno se uvode nova pravila .Novi pravilnik o proizvodnji i kvalitetu jaja iz 2019. uveden je kako bi se standardi u Srbiji usaglasili sa pravilima u regionu koja su na snazi već desetak godina . Počeo je da važi zbog proizvođača koji se bave izvozom i imaju uslove da odmah počnu sa obeležavanjem jaja dok su ostali proizvođači imali vremena da se usaglase.

A evo šta pravilnik zahteva:
- do 21. dana od dana nošenja jaje može da bude u prodaji
- rok trajanja, i u prodavnicama i na pijacama, ne sme da bude duži od 28 dana od dana nošenja.
- individualni proizvođač će morati da ima oznaku istaknutu na tabli – da li je organski uzgoj, koja je veličina itd
- na pijacama će smeti da se prodaju samo jaja A klase.
- svako jaje će biti numerisano brojem – broj tipa hranjenja kokoške, broj objekta gde se jaje proizvodi, RS oznake za Srbiju i registracioni broj koji se dodeljuje u bazi podataka Uprave za veterinu
- oznaka 0 su organska jaja, 1 jaja iz slobodnog uzgoja, 2 jaja podnog uzgoja, 3 kavezna jaja
ZANIMLJIVOST
Što se tiče zdravstvene ispravnosti jaja, malo potrošača zna da skoro 90% jaja sadrži salmonelu na ljusci. O tome niko ne govori a dokaz su česta trovanja salmonelom, posebno ukoliko se jede hrana koja sadrži „živa jaja“. Sladoledi, kremovi, torte...To je razlog zbog čega nije preporuka da se jaja konzumiraju bez prethodne termičke obrade. Dakle nema salmonele unutar samog jaja, već spolja na ljusci pa kada se sadržaj izlije klizeći preko ljuske pokupi se i salmonela.

KAKO SE DANAS PRODAJU JAJA?
Po ovom pravilniku trebalo je da zaboravimo na domaća jaja koja kupujemo na zelenim pijacama od svojih stalnih dobavljača. Srećom, to se nije desilo. Jaja po marketima ima i jesu jasno obeležena po klasama. Promenilo se pakovanje, pa sada osim pakovanja od 10 komada koje je bilo standardno, imamo pakovanja od 6 ili 20 pa i 30 komada. Na pijacama se i dalje mogu kupiti jaja bez ikakvih problema kao domaća i sve se odvija normalno kao i ranije. Što je posebno lepa vest.