REDOVNO SE JAVLJA U PROIZVODNJI RASADA
Poleganje rasada je jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti mladih izniklih biljaka. Uzročnik su gljivice iz rodova: Pythium, Rhizoctonia i Fusarium, koje napadaju stabljiku i koren, uzrokujući uvenuće i propadanje biljaka. Redovno se javljaju kod većine rasada i za početnike povrtare ovo predstavlja ozbiljan problem. Međutim, poleganje rasada je česta pojava i kod profesionalne proizvodnje, kada se prosto dogodi i pored pažnje i priemene svih preventivnih mera.

Navodimo osnovne postupke zaštite i ukazujemo na najavažnije momente kada bi trebalo da se reaguje upotrebom odgovarajućih fungicida bez kojih nema proizvodnje dobrog i zdravog rasada.

Kako prepoznati poleganje rasada?
Poleganje rasada je jasno uočljiv simptom koji se manifestuje kao:
- Rasad naglo vene i leži na supstratu pa otuda i naziv "poleganje" gde rasad izgleda kao da je "legao da odmori."
- Stabljika pri dnu postaje sužena, tamna i mekana.
- Koren je slabo razvijen ili truo.

Kako sprečiti poleganje rasada?
Poleganje se lako može sprečiti reagovanjem na vreme. Ove mere redovno primenjujte.
Pravilno pripremite supstrat – Koristitte sterilan supstrat ili ga dezinfikujte pre setve (npr. rastvorom 1% kalijum-permanganata ili preparatima na bazi bakra) tako što ćete ga obilno zaliti.

Optimalna temperatura i vlažnost – Izbegavati prekomerno zalivanje i visoku vlažnost vazduha. Obezbediti dobru ventilaciju u zaštićenom prostoru (plastenik ili staklenik).
Preventivna zaštita fungicidima
- Pre setve: Natopiti supstrat rastvorom Previcur Energy (2 ml/1l vode).
- Posle nicanja: Preventivno prskati sa Proplant (2,5 ml/1l vode) ili Ridomil Gold (2 g/1l vode) u fazi prvih pravih listova.
- Kod prvih simptoma: Primena Teldor (1 ml/1l vode) ili Switch (0,8 g/1l vode) može zaustaviti širenje bolesti.

Redovnom kontrolom uslova u plasteniku i primenom ovih mera, poleganje rasada se može uspešno sprečiti, obezbeđujući snažan i zdrav rasad za dalju proizvodnju.
Ako vas zanima više o proizvodnji rasada, kliknite na ovaj tekst: