You are currently viewing ŠTA SVE NAPADA KORENASTO POVRĆE
Povrće napdaju mnoge bolesti i štetočine

ŠTA SVE NAPADA KORENASTO POVRĆE

Komercijalna proizvodnja povrća je masovna i odvija se na velikim površinama zemljišta od po nekoliko desetina hektara i nezamisliva je bez izazova u sprečavanju napada prouzrokovača bolesti koje ugrožavaju prinose i kvalitet plodova. Napadi patogena i štetočina su neizbežni, a njihovo adekvatno suzbijanje prskanjem predstavlja osnovni uslov za ekonomsku isplativost gajenja. Iako se na manjim parcelama bolesti mogu kontrolisati prirodnim preparatima, profesionalna proizvodnja na velikim površinama zahteva ozbiljan i planski pristup zaštiti useva.

Peršun ne treba sejati na isto mesto četiri godine. Pegavost lišća, izazvana gljivama Septoria petroselini i Cercospora sp., javlja se nakon toplih pljuskova. Preventiva uključuje redovno proređivanje useva i sejanje na odgovarajućem rastojanju.

Leave a Reply