Kajsija dostigla istorijski maksimum u ceni
Ove sezone ostadosmo bez domaćeg voća. Već sada se to vidi po vrtoglavim cenama na pijacama. Kajsija je, kao i svake godine, bila prva na udaru. Prvo prolećni mraz, na koji je posebno osetljiva, i to gotovo sve sorte a potom grad, koji je dotukao i ono malo što je preživelo. Ostadosmo bez kajsija i trešanja, a prema rečima voćara, biće nešto malo breskvi. Država će reagovati uvozom a voćari koji nisu osigurali rod i prinos, mogu samo da plače i da čekaju sledeću sezonu.

Zanimljivosti o kajsiji
Dok gledamo kako cena ne samo kajsije već i drugog voća obara sve rekorde, evo nekih zanimljivosti o ovom zlatnom voću.
Voće koje traje milenijumima
Kajsija se gaji već više od 4.000 godina. Puna je vitamina A, važnog za zdravlje očiju i kože, a uz to sadrži vitamin C, vlakna i snažne antioksidante. Bogata je kalijumom, pa povoljno deluje na srce i ravnotežu tečnosti u organizmu.

Suva, a moćnija
Suve kajsije tokom sušenja gube vodu, ali se nutrijenti višestruko pojačavaju. Zato su čest izbor za zdravu užinu i dodatak raznim jelima.
I lepa i korisna
Drvo kajsije krasi dvorišta – u rano proleće pre listanja, raskošno cveta ružičastim cvetovima. Zbog toga je i dekorativna biljka. Zanimljivo je da se nekada sadila uz orah – dok se čekalo da orah dostigne punu rodnost (najmanje pet godina), kajsija je donosila prve plodove i zarađivala. Posebna draž kajsijeje u preradi.

Po nekima džem od kajsije nema premca dok se kajsijevača visoko ceni zbog svoje fine arome i ukusa.
Međutim, poznata je i po svojoj osetljivosti na mrazeve, ali i po misterioznoj apopleksiji – iznenadnom sušenju stabala, čiji uzroci ni danas nisu poznati.
Sve nabrojano, kajsiju ipak svrstava u traženo voće koje se rado gaji i pored osetljvosti.
Evo još o kajsiji:
