You are currently viewing DOZREVANJE PARADAJZA NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN
Paradajz će najbolje sazreti u prostoriji sa vlažnošću vazduha od oko 75% i na prohladnom, suvom mestu. Ovi uslovi omogućavaju da plodovi polako sazrevaju, bez truljenja. Ako je vlaga previsoka, plodovi mogu da istrule pre nego što sazru, a ako je preniska, zrenje će biti usporeno.

DOZREVANJE PARADAJZA NA POTPUNO PRIRODAN NAČIN

Zeleni paradajz ne mora uvek da završi u turšiji! Kraj sezone domaćeg povrća je definitivno nastupio a produženo leto o mogućilo je mali produžetak. Sa projavom prvih mrazeva, "sudija će definitivno svirati kraj." U plastenicima je na desetine kilograma nedozrelog paradajza koji (ako ostane na granama) može da propadne jer više nema šanse da prirodno sazri. Ako želite da zeleni plodovi sazru kao da su ostali na suncu, postoji trik koji vam omogućava da to postignete.

Za prirodno dozrevanje, najvažnije je da paradajz uberete po suvom, sunčanom danu. Vlaga može ometati proces sazrevanja, pa je važno da plodovi budu potpuno suvi.

Nakon berbe, zeleni paradajz poređajte u gajbicu. Ali ne zaboravite ključnu stvar, da u svaku gajbicu stavite bar jedan zreli plod paradajza. Zreli-crveni paradajz ispušta etilen, prirodni gas koji ubrzava sazrevanje zelenih plodova.

Etilen je gas koji biljke prirodno proizvode, i ima ključnu ulogu u procesu sazrevanja. Kada zreli paradajz ispušta etilen, on podstiče biohemijske reakcije u zelenim plodovima. Ovo dovodi do omekšavanja ploda, promene boje i razvoja karakterističnog  ukusa. Tako zeleni paradajz postepeno dobija crvenu boju i sočan ukus, kao da je ostao na suncu. Postoji još jedan trik dozrevanja a to je da se zeleni paradajz uvije u novisnku hartiju i ostavi na hladnom mestu dok potpuno ne pocrveni.

Istina je da dozrevani paradajz nikada neće imati onaj ukus kao paradajz koji je sazreo prirodnim putem ali svakako može da posluži za salatu.

Paradajz će najbolje sazreti u prostoriji sa vlažnošću vazduha od oko 75% i na prohladnom, suvom mestu. Ovi uslovi omogućavaju da plodovi polako sazrevaju, bez truljenja. Ako je vlaga previsoka, plodovi mogu da istrule pre nego što sazru, a ako je preniska, zrenje će biti usporeno. Ako pravilno primenite ove tehnike, zeleni paradajz može trajati mesecima, a vi ćete uživati u crvenim  plodovima tokom cele jeseni i zime. Dok drugi koriste hemijska sredstva za dozrevanje koja u biti i nisu štetna, vi ćete imati paradajz koji je prirodno sazreo, pravo iz vaše bašte. Još jednom podvlačim da ne očekujete previše što se ukusa tiče i neće biti kao da je tek ubran. Međutim ako imate viška zelenog koji nećete da stavite u turšiju, dozrevanjem ćete omogućiti svakako produženu sezonu.

Leave a Reply