You are currently viewing AUTOHTONE RASE SVINJA BALKANA SU BLAGO KOJE NESTAJE

AUTOHTONE RASE SVINJA BALKANA SU BLAGO KOJE NESTAJE

Domaće rase svinja zaštitni znak, geografsko poreklo

Na Balkanu su se vekovima gajile svinje. Prve su počele da se gaje na prostoru današnje Srbije još u praistoriji, ali istorijski izvori kažu da ozbiljniji razvoj svinjarstva u Srbiji počinje u srednjem veku. Posebno se pominje period XIII i XIV veka, kada su šume Šumadije, Mačve i Pomoravlja bile prepune hrastovog i bukavog drveća koji su bili savršeni za ishranu svinja.

Vremenom su, slučajnim i namernim ukrštanjem nastale rase domaćih svinja, koje su se savršeno prilagodile prirodnim uslovima. Tokom ere industrijskog i modernizovanog svinjogojstva i potrage za brzom dobiti, domaće rase polako nestaju, a sa njima i deo kulturnog i gastronomskog identiteta našeg prostora.

Domaće rase svinja, su spontano a i namerno selekcionisane za držanje baš na našem podneblju i u našim uslovima gajenja. Nesumnjivo je da im je i meso drugačiheg ukusa. Tačno je da imaju i određeni veći procenat masti u odnosu na ove moderne, ali to je opet dobro, jer poslednja istraživanja kažu da je svinjska mast daleko bolja i manje štetna od biljnih ulja.

Mangulica – kraljica među svinjama

Mangulica je verovatno najpoznatija domaća rasa svinja. Njeno meso je izuzetnog kvaliteta, bogato zdravim mastima, a specijaliteti od mangulice danas se izvoze širom sveta. Prepoznatljiva je po kovrdžavoj dlaci i otpornosti na bolesti, ali i sporom prirastu što je i glavni razlog zbog kojeg ju je industrijska proizvodnja potisnula. Postaje sve popularnija poslednjih godina baš usled zdravih masti koje ima.

Šumadinka – ponos centralne Srbije

Šumadinka je nastala ukrštanjem autohtonih rasa sa uvoznim, ali i dalje nosi pečat tradicije. Otporna, izdržljiva i pogodna za slobodan uzgoj, ova domaća rasa svinja simbol je seoskog dvorišta i nekadašnjeg načina života. Karakteristična je po tome što je šarena, pola bela a pola crna.

Moravka – skromna ali dragocena

Moravka je autohtona domaća rasa svinja nastala u slivu Velike Morave, gde je vekovima bila osnovna rasa svinja seoskih domaćinstava. Prepoznaje se po crnoj boji, nešto dužem telu i manjoj masi u poređenju sa mangulicom. Tu crnu svinju, pamtim još iz detinjstva jer je bila dominantna u mnogim našim selima.

Ono što je čini posebnom jeste njena otpornost, plodnost i skromnost – mogla je da preživi i napreduje u uslovima gde bi druge rase jedva opstale. Iako daje manje mesa, ono je izuzetnog kvaliteta i cenjeno za domaće kobasice, šunke i pečenje.

Nažalost, moravka je danas gotovo nestala, jer su je zamenile brže rastuće komercijalne rase. Danas se nalazi na listi ugroženih rasa, a mali broj odgajivača i instituta pokušava da je sačuva od potpunog iščeznuća.

Resavka (šarena moravka)

Ova domaća rasa potiče iz Pomoravlja, srodna je moravki. Ima krupno telo, a boja je šarena – crno-bela ili crno-siva. Bila je vrlo cenjena zbog otpornosti i mesa odličnog kvaliteta. Danas se vodi kao izumrla rasa, jer je potpuno potisnuta ukrštanjima sa uvoznim svinjama.

Zašto čuvati domaće rase svinja?

Gubitak autohtonih rasa znači gubitak genetske raznolikosti, ali i jedinstvenih ukusa koji su vekovima krasili nađe trpeze. Domaće rase svinja, prostim rečnikom poznaju domaći teren, zahtevaju manje brige i savršeno su uklopljene u lokalne agroekosisteme. Njihov opstanak nije samo pitanje poljoprivrede, već i kulture, identiteta i održivosti. Zamislite proizvode od mesa domaćih rasa, koji bi mogli da nose oznaku geografskog porekla i autentičnosti. Međutim, tu se ponovo vraćamo na pomoć države bež čijeg angažovanja sve ostaje samo na priči.

Domaće rase svinja nisu samo stoka već deo nasleđa koje nestaje pred našim očima.

Leave a Reply