TAKO JEDNOSTAVNA A MOĆNA BILJKA
Blitva (Beta vulgaris var. cicla) je listnato povrće koje je popularno širom sveta zbog svojih hranljivih vrednosti i velike raznolikosti u načinima pripreme. Ukoliko se potrefi odgovarajuće zemljište koje joj prija, blitva može da raste i uspeva bez ikakvih problema. U manjim baštama se rado gaji jer je veoma zahvalna i lepo uspeva.
OSNOVNI SAVETI ZA GAJENJE BLITVE
Proces proizvodnje blitve počinje izborom odgovarajuće sorte. Različite sorte blitve mogu varirati po boji listova, pa čak i po ukusu. Nakon što se odabere sorta, sledeći korak je priprema zemljišta. Blitva preferira dobro drenirano zemljište bogato organskim materijama. Za setvu, zemljište treba dobro pripremiti, ukloniti korov i dodati kompost kako bi se obezbedila optimalna sredina za rast.
Blitva se najčešće gaji iz semena. Ako se koristi seme, najbolje je da se poseje direktno kada prođe opasnost od mraza, obično u rano proleće ili kasnu jesen. Seme se sadi na dubinu od oko 2 cm i razmaku između redova od 30-45 cm.
NAJBOLJE USPEVA NA KVALITETNOM ZEMLJIŠTU ALI JE POŽELJNO ĐUBRENJE
Nakon nicanja, blitvu treba redovno zalivati kako bi se održala vlažnost zemljišta. Takođe je važno redovno uklanjati korov. Ukoliko vidite da slabo napreduje, potrebno je da je povremeno prihranite nekim od mineralnih đubriva. Blitva je otporna na hladnoću, ali može biti osetljiva na štetočine poput lisnih vaši i puževa, pa je potrebno pratiti stanje biljaka i preduzeti odgovarajuće mere zaštite.
Berba blitve počinje kada listovi postanu dovoljno veliki za vaše potrebe. Listovi se obično beru dok su još mladi i ne prelaze 30 cm dužine. Možete seći samo spoljne listove ili celu biljku, ostavljajući koren u zemlji da bi se omogućio dalji rast i proizvodnja. S tim u vezi, važno je znati da je blitva vrlo zahvalna biljka te može lepo da raste više godina ukoliko je dobro održavate.
MALO JE BOLESTI NAPADA ALI JE OBOŽAVAJU LISNE VAŠI
Jednako kao I čovek, blitvu obožavaju lisne vaši. Ukoliko primetite njihovo prisustvo, na manjim površinama one mogu ručno da se uklone ili da nakon branja dobro operate listove. Na većim parcelama je to nemoguće, pa je potrebno da se obavi hemisjka zaštita nekim od odgovarajućih insketicida sa kratkom karencom.
PRIPREMA BLITVE
Listovi blitve se često koriste kao zamena za spanać u supama, čorbama, salatama i raznim prilozima. Takođe se može koristiti za pripremu pite sa sirom ili kao nadev za makarone ili neku testeninu po izboru. Stabljike blitve se mogu seckati i pripremati kao prilog sličan špargli. Ne konzumira se u svežem stanju i potrebna je termička obrada. Odlično se slaže sa pavlakom i nezamenjiva je kao salata uz ribu kada se servira sa kuvanim krompirom.
Rimljani su blitvu smatrali hranom koja jača telo i um, pa su je redovno jeli pre bitke. Blitva je prirodni detoksikator. Zahvaljujući visokim nivoima antioksidanasa pomaže organizmu da se oslobodi toksina. Još zanimljivije je da su listovi blitve bogatiji kalcijumom nego mleko! Možda zato toliko vekova opstaje kao nezaobilazna namirnica u mediteranskoj kuhinji.