Cena paprike u 2025. godini
Paprika, osnovna sirovina za ajvar, ove godine dostiže rekordne cene. Na pijacama u Srbiji kilogram kvalitetne crvene paprike kreće se između 150 i 250 dinara. To znači da za turu od 10 kilograma, koliko prosečno ide na pripremu, da bi dobili jedva dve veće ili četiri manje tegle , nakon celog postupka pripreme, samo paprika košta više od 2.000 dinara. Naravno, ulje , so i potrošeno vreme za pripremu nismo ukalkulisali.

Koliko paprike treba za teglu ajvara?
Da biste dobili jednu pravu, bogatu teglu ajvara, potrebno je oko 5 kilograma paprike. Kada se na to doda ulje, so, začini i energija (plin ili drva u najboljem slučaju), cena jedne domaće tegle lako prelazi hiljadu dinara.

Ajvar postaje luksuzni proizvod
Nekada je svaka kuća u jesen mirisala na pečenu papriku, dok je danas sve manje domaćinstava koja se upuštaju u ovaj mukotrpan posao. Vreme, troškovi i manjak volje učinili su da ajvar nakon mukotrpnog posla oko same pripreme parvi luksuz.
Cena tegle domaćeg ajvara na pijaci
Na pijacama i kod malih proizvođača tegla domaćeg ajvara ove jeseni košta do čak 1000 dinara, što ga svrstava u red skupljih prehrambenih proizvoda. Međutim, iako nam se čini da je skupo, ipak je cena koju neko plaća i roba je koja će uvek imati svoje kupce.

Ajvar je emotivna i finansijska investicija
Spremanje ajvara danas nije samo tradicija, već i ulaganje u ukus, u uspomene i u sigurnu zimnicu. Oni koji ga prave sami, ulažu vreme i novac, ali zauzvrat dobijaju proizvod koji ima i emotivnu i tržišnu vrednost. Ajvar se sprema porodično, kada se u pripremu uključe rođaci, komšije, prijatelji i deca. Tada se zaboravlja na sve ostalo jer je jedini fokus ajvar, zaštitni znak našeg podneblja i tradicije.
I pored skupe paprike, nema sumnje da će širom naše zemlje uskoro početi da se širi miris pečene paprike. Siguran znak da je jesen blizu.