You are currently viewing ZAČIN I LEK IZ SPOSTVENE SAKSIJE I BAŠTE

ZAČIN I LEK IZ SPOSTVENE SAKSIJE I BAŠTE

Ako postoji biljka bez koje je kuhinja nezamisliva, to je peršun. A najbolja vest je da se veoma lako gaji i kod kuće. Peršun u kućnim uslovima je odličan izbor za sve koji žele svež začin pri ruci tokom cele godine. Možete da ga gajite na terasi ili prozoru koji je na sunčanoj strani.

Peršun se može sejati tokom cele godine ako se gaji u zatvorenom prostoru. Najbolje da se seje u proleće ili jesen, kada su temperature umerene. Seje se direktno u saksije ili žardinjere, a klijanje može trajati i do tri nedelje, pa je potrebno malo strpljenja. Trik za brže nicanje je da se seme potopi u mlaku vodu 24 sata pre setve.

Za uspešan rast peršunu je potrebno rastresito, hranljivo zemljište koje dobro zadržava vlagu, ali nije previše zbijeno. Mešavina baštenske zemlje, komposta i malo peska daje odlične rezultate. Saksija mora imati otvore za drenažu, jer peršun ne podnosi zadržavanje vode u korenu.

Peršun voli umereno zalivanje i zemlja treba da bude stalno vlažna, ali nikad natopljena. Najbolje mu prija polusenovito mesto, gde ima dovoljno svetlosti ali ne i jakog podnevnog sunca. Mada, meni uspeva baš na takvom mestu, gde od recimo od 10h pa sve do 17h ima baš jako sunce. Ne smeta mu i zalivam ga svaki drugi dan, ali obilno. Društvo mu pravi blitva.

Kada biljka poraste, listovi se beru postupno, uvek sekući spoljne stabljike kako bi unutrašnje nastavile da rastu. Prihrana kompostnim čajem ili blagim organskim đubrivom jednom mesečno produžava svežinu i bujnost.

Peršun u kućnim uslovima donosi brojne prednosti: uvek je pri ruci za supu, salatu ili čaj, nema prskanja pesticidima i uvek znaš šta jedeš. Osim što je nezaobilazan začin, peršun je i prirodni lek bogat vitaminom C, gvožđem i antioksidantima. Za ljubitelje domaće hrane i urbane baštovane, ovo je najlakši način da kuhinja postane mali zeleni vrt.

Jeste da je leto na izmaku, ali evo nekih povrtarskih kultura koje možete da gajite tokom leta, a koje podnose sušu

Leave a Reply