JESTE LI SPREMNI ZA VEŠTAČKO MESO!?
Kod nas se već odavno ono što je dobro i kvalitetno i proizvedeno u Srbiji izvozi a sa druge strane se uvozi razno đubre a posebno meso koje je po nekim naovodima, zabranjeno u EU čak i za hranjenje pasa i mačaka!!!!
UVOZI SE ISPOD ŽITA
Po nekim insajderskimi informacijama sa nekih portala u Srbiju je pre nekoliko godina uvezeno čak 5,7 miliona kilograma takozvanog MOM mesa. To je mašinski otkošeno meso, koje sadrži velike količine mlevenih kostiju prepunih teških metala, antibiotika, hormona. Ovo meso se najčešće prerađuje u paštete, viršle i salame i najopasnije je kod pilećih prerađevina jer se kod njih meso od kostiju jako teško izdvaja mehaničkim putem pa se melje sve zajedno sa kostima. Dodaju se aditivi, zgušnjivači , začini, emulgatori i još sijaset hemikalija koje će uobličiti preukusnu viršlu, kobasicu ili salamu.
ŠIROM NAŠE ZEMLJE IMA NA DESETINE PROPALIH FARMI KOJI SU NEKADA IZVOZILI I BIKOVE I SVINJE I PRERAĐEVINE
Srbija ima veliku potražnju za mesom, ali tovljači gledaju da svo meso po što većoj ceni izvezu a našim klaničarima je daleko jeftinije da uvoze to đubre koje je jeftinije i da ga prerade. Ima svetlih primera i velikih fabrika koje imaju svoje klanice i svoje farme i uspešno posluju u Srbiji. Na žalost nije zanemarljiv broj velikih farmi koje su odavno propale i ugašene poput Big Bula recimo.
Uvoz takvog mesa se opravdava opštim osiromašenjem naroda pa ako bi proizveli skup proizvod to ne bi imao ko da kupi pa su se odlučili za pasivno trovanje jer nude proizvod koji je jeftin i loš. Zbog toga se vrtimo u krug, narod osiromašuje sve više, sve je manje para za kupovinu šnicli i butkica pa se ide na paštete i ostale prerađevine koje su jeftinije.
SRBIJA IMA VELIKI POTENCIJAL ZA PROIZVODNJU KVALITETNOG MESA
Ono što je tek odjeknulo kao loša vest a EU ga plasira kao dobru, je veštačko meso koje se proizvodi u laboratorijskim uslovima od ćelija goveda. Po nekim navodima ide se na masovnu proizvodnju takvog mesa koje će da košta oko 1 € za kilogram dok će pravo meso od svinjskog buta da dostigne cenu do 100 € za kilogram. I o tome se sve više govori i pitanje je dana kada će se to i ostvariti.
Naši farmeri se gotovo tendenciozno uništavaju i zaboravljamo da smo pre svega poljoprivredna zemlja. Znamo da proizvdemo dobru hranu, još uvek imamo priorodne izvore, lepa sela i plodno zemljište na kome može sve da uspeva. Još uvek nam se seljak koprca kao riba na suvom, muči se sa ucenama visokim cenama repromaterijala i još uvek je prepušten sam sebi. Stočari su na posebnoj muci kojom god granom da se bave, počev od mlečnog govedarstva pa do tova junadi.
KUPUJTE DOMAĆE PROIZVODE
Mislim da je kucnuo čas da se uzmemo u pamet i podržimo našu domaću proizvodnju i ako je domaći proizvod skuplji kupite njega, preskočite uvozni. Kupovinom stranog proizvoda naša zemlja na godišnjem novou zaradi oko milion evra, dok kupovinom domaćih proizvoda čak šest puta više. Na taj način ako kupujemo domaće proizvode stimulisaćemo domaće proizvođače i daćemo doprinos opsatnku naše poljoprivrede,
Doći će period kada više nećemo imati kud i moraćemo da zaboravimo na markete i mesare, pa ćemo u nabavke odlaziti seljacima koji će za nas ciljano proizvoditi svu hranu, bez aditiva, prekomernog prskanja i svega onoga što danas jedemo a da toga nismo ni svesni.